David Ricardo

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.91

nivel: Facultate

Astfel ca ,, in ultimii ani de viata , valoarea reala a investitiilor sale se pare a se fi cifrat la 675.000 – 775.000 de lire sterline , ceea ce-i aduceau un venit anual de circa 28.000 de lire “.
In anul 1819 s-a retras din activitatea de ,, jobber “ al Bursei de valori din Londra si a intrat in politica . Ajuns parlamentar ( in Camera Comunelor ) David Ricardo a promo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: David Ricardo

Astfel ca ,, in ultimii ani de viata , valoarea reala a investitiilor sale se pare a se fi cifrat la 675.000 – 775.000 de lire sterline , ceea ce-i aduceau un venit anual de circa 28.000 de lire “.
In anul 1819 s-a retras din activitatea de ,, jobber “ al Bursei de valori din Londra si a intrat in politica . Ajuns parlamentar ( in Camera Comunelor ) David Ricardo a promovat interesele fortele capitalismului in ascensiune – fiind de fapt un ,, whig “ – desi el insusi a sfarsit prin a deveni un important ,, landlord “. Dar , viata-i ,tumultuoasa , plina de succes si incununata cu o esentiala contributie la dezvoltarea gandirii economice a lumii , va fi curmata dureros , la o varsta tanara , cand se afla in deplinatatea fortei creatoare . ,, In plina activitate , dupa incheierea sesiunii parlamentare din 1823 , i se redeschide o veche si neglijata afectiune la ureche . Ingrijirile medicale nu pot impiedica evolutia rapida a bolii si dupa o grea agonie , David Ricardo moare in varsta de 51 de ani la 11 septembrie 1823 la resedinta sa “ ( din Gatcomb Park – n.ns.).

2. METODOLOGIA LUI DAVID RICARDO :
Principala sa lucrare ,,On the Principles of Political Economy and Taxation” a văzutlumina tiparului în anul 181780.,, Despre principiile Economiei politice si impunerii”, a apărut cu 41 de anidupă ,,An inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations ” a lui Adam Smith și cu 50 de aniînainte de primul volum din ,,Das Kapital” al lui Karl Marx. Se pare că în decizia lui Ricardo de a scriea ceastă carte, un rol deosebit a avut James Mill (1773–1836), care l–a încurajat cu insistență spunându–i la un moment dat: „Întrucât am obiceiul să exercit o autoritate de profesor, vă ordon să mă ascultați și să începeți, fără nici o oră de întârziere, scrierea cărții”. „Deși Ricardo a fost preocupat să scrie o carte cât mai accesibilă, – apreciază Costin Murgescu –, Principiile reprezintă, probabil, cartea cea mai dificilădin toate câte au intrat în tezaurul gândirii economice
mondiale”.

Mulți gânditori au exprimat puncte de vedere asemănătoare. Marx relevă „arhitectonica nespus de ciudată și necesarmente greșită a lucrării”. Charles Gide acuză „lipsa unui plan unitar și dispoziția întâmplătoare a capitolelor”. Joseph Alois Schumpeter subliniază „lipsa de sistem a lui Ricardo (în sens formal) greu de urmărit”, sau că unele secțiuni ale cărții sunt „printre cele mai dificile părți de absorbit din întreaga literatură economică”. Dar, în același timp, s–a exprimat și „satisfacția teoretică pe care primele două capitole o procură prin
originalitatea lor, prin unitatea concepției lor fundamentale, prin simplitatea, caracterul concentrat, profunzimea, noutatea și concizia atotcuprinzătoare a expunerii” sau „originalitatea unor raționamente” chiar în capitolele a căror lectură este „obositoare și plicticoasă”.

Prin apariția lucrării fundamentale a lui David Ricardo ,,Despre principiile Economiei politice si impunerii ”gândirea economică universală intră într–o nouă etapă, superioară, a dezvoltării sale. Locul lui Ricardo și al ,,Principiilor” sale este bine precizat în lungul mers al ideilor economice:

1. Economia britanică și cea mondială se afla, la 41 de ani de la tipărirea ,,Bogatia natiunilor ”a lui Adam Smith, într–o nouă etapă a evoluției sale. Dacă în vremea lui Smith manufactura era dominanta economiei, în timpul lui Ricardo se înfăptuia revoluția industrială. ,,Principiile” lui Ricardo sunt expresia acestui nou stadiu de evoluție al economiei britanice și mondiale.

2. În timp ce ,,Bogatia natiunilor” și concepția economică a lui Adam Smith conțineau unele elemente ale doctrinei religioase, ,,Principiile” și gândirea economică a lui David Ricardo sunt integral laice. Cu apariția ,, Principiilor” lui Ricardo Economia politică intră într–o nouă etapă a dezvoltării sale. De acum înainte, Economia politică devine o disciplină integral laică. Până la David Ricardo Economia politică era legată de Religie și Filosofie. De acum încolo ea devine disciplină științifică de sine stătătoare.

3. Metodologia lui David Ricardo se deosebește fundamental de cea a predecesorilor săi. De–a lungul timpului – până la el – realitatea economică fusese cercetată și explicată prin folosirea mai multor metode: descrierea și abstracția, inducția și deducția. David Ricardo folosește o singură metodă de investigare a economiei reale,
abstractia. „Metoda deducției și a abstracției științifice, utilizată de Ricardo cu luciditate și o consecvență neîntâlnită la vreunul dintre predecesorii săi, – scria Costin Murgescu – , i–au permis nu numai să pătrundă în sfera teoriei, dar să ridice pe o nouă treaptă cercetarea economică și să devină primul constructor al analizei economice
moderne”. Aceasta va conferi întregului său demers teoretic un caracter unitar și profund științific.

4. Până la David Ricardo preocupările gânditorilor economiști fuseseră concentrate – în principal – pe căutarea răspunsului la întrebarea: „Ce este bogăția și cum poate fi ea sporită?” Deși Ricardo nu s–a preocupat în mod special de analiza problematicii creării și sporirii bogăției naționale, aprecia că: „O națiune este bogată nu prin abundența monedei, nici prin valoarea urcată în moneda cu care circulă mărfurile sale, ci prin abundența mărfurilor sale, ce contribuie la bunăstarea și satisfacțiile sale”.

Ricardo apreciază – la fel ca Smith – că există două modalități de a spori bogăția oricărei națiuni:
a. sporirea cantității de muncă productivă;
b. creșterea productivității muncii.

Dintre aceste două moduri de a mări bogăția, cel din urmă trebuie preferat, deoarece aceeași muncă va produce mai mult, „bogăția va spori, dar nu și valoarea” . Evident că această afirmație a lui Ricardo privind posibilitatea creșterii masei bogăției pe cale intensivă, fără o creștere corespunzătoare a valorii ei, este o concluzie falsă. Dar, întrucât el nu a clarificat conținutul capitalului constant, nu
putea să–și dea seama că, o dată cu creșterea forței productive a muncii, aceasta poate să conserve, respectiv să transfere asupra mărfurilor o valoare tot mai mare. Adept al creșterii bogăției pe cale intensivă, Ricardo a identificat – în mod magistral – direcțiile de acțiune pentru aceasta: „prin inventarea de mașini, prin perfecționarea îndemânării, printr–o mai bună diviziune a muncii sau prin descoperirea de noi piețe unde schimburile pot fi făcute în condiții mai avantajoase, un milion de oameni pot produce dublul sau aproape triplul sumei bogățiilor” .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.