Daunatorii vitei de vie

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.21

nivel: Gimnaziu

Forma galicolă are două tipuri:

a.) fundafrixul are corpul piriform, de 1,5-2,0 mm lungime, de culoare brună, ușor bombat dorsal și cu abdomenul subțiat posterior.(Fig. 88).
b) fundatrigenele au corpul globulos, de 1,5-1,8 mm lungime și 1,0-1,2 mm l.iiiine, de culoare galbenă-portocalie. Abdomenul este îngustat posterior. Rostrul Bite lung iar antenele sunt formate din 3 art[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Daunatorii vitei de vie

Forma galicolă are două tipuri:

a.) fundafrixul are corpul piriform, de 1,5-2,0 mm lungime, de culoare brună, ușor bombat dorsal și cu abdomenul subțiat posterior.(Fig. 88).
b) fundatrigenele au corpul globulos, de 1,5-1,8 mm lungime și 1,0-1,2 mm l.iiiine, de culoare galbenă-portocalie. Abdomenul este îngustat posterior. Rostrul Bite lung iar antenele sunt formate din 3 articole, dintre care ultimul este cel mai dezvoltat.
Forma radicicolă are corpul oval, de 0,8-1,0 mm lungime, de culoare Variabilă, după anotimp: vara galben-roșcat, iar iarna castaniu-închis. Pe partea dorsală se găsesc 70 de tuberculi mici, dispuși în rânduri simetrice.

Forma sexupară are corpul alungit, de 1,0-1,3 mm lungime, de culoare gilbenâ-portocalie, în afară de mezotorace care este brun-închis. Este singura forma cu aripi, care sunt mai lungi decât corpul. în afară de ochii compuși, mai are si 3 ocoli.
Forma sexuată (femele și masculi) au corpul alungit, de culoare galbenă, lipsita de aripi și aparat bucal. Femela are corpul de 0,45-0,50 mm lungime, iar masculul de 0.21-0.30mm.
Oul de iarna este eliptic, având chorionul gros, reticulat, de culoare galbenă la depunere iar mai tarziu devine brun-deschis. Lungimea oului este de 0,27-0,38 mm.
Oul de vara este elepitic,galben,de 0.18-0.22 mm lungime.

a. - femeia galicolă; b. - gală pe frunză, în secțiune cu oua; c. - lăstar de viță-
de-vie cu frunze dăunate; d. - femelă radicicolă; e. - rădăcini atacate (după Bognar și Huzsian)
Biologie. Filoxera prezintă două cicluri bine distincte:
a.) un ciclu complet pe vițele americane (Vitis riparia, Vitis rupestris etc.) sau pe hibrizi, prezentând cele 4 forme morfologice: galicolă, radicolă, sexupară și sexuată. In acest caz iernează ca ou de rezistență depus pe părțile aeriene ale viței și ca larve pe părțile subterane ale viței de vie.
b.)un ciclu incomplet pe vițele europene (Vitis vinifera) fiind reprezentată în principal prin foma radicicolă, care se dezvoltă pe părțile subterane ale viței de vie
(rădăcini, radicele) și mai puțin prin forma galicolă, care nu prezintă importanță economică.

Plante atacate și mod de dăunare. Filoxera este un dăunător specific genului Vitis, trăind pe diferite specii sălbatice și cultivate: Vitis riparia, Vitis rotundifolia, Vitis califoraica etc. Toate aceste specii nu sunt atacate în aceeași măsură.
Millardet emite ideea că rezistența la atacul filoxerei este o însușire ereditară a unor specii și soiuri de viță-de-vie; singura specie imună la filoxeră este Vitis rotundifolia.

Viala și Ravaz au stabilit o scară în 20 puncte, notând cu zero Vitis vinifera (cea mai sensibilă) și cu 20 pe Vitis rotundifolia (imună).
Cel mai periculos este atacul de pe rădăcini produs de forma radicicolă care înțeapă și suge seva din țesuturi. In locurile atacate, țesuturile se deformează și se hipertrofiază apărând umflături denumite „nodozități" și „tuberozități". Nodozitățile apar pe rădăcinile subțiri (radicele) și au o formă caracteristică de cioc, iar tuberozitățile apar pe rădăcinile mai groase, având 4-10 mm lungime și 1-3 mm grosime. Rădăcinile cu nodozitățile se usucă total, iar în cele cu tuberozități. țesuturile se necrozează și se rup, formându-se porți pentru pătrunderea diferitelor microorganisme. Vițele atacate se debilitează, au frunzele vestejite, dau producții din ce în ce mai mici și în decurs de câțiva ani se usucă. Atacuri mai puternice se constată la vițele europene cultivate pe soluri grele, pagubele pot ajunge la 70-90%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.