Datoria Publica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.50

nivel: Facultate

Gradul de indatorare a tarii la un moment dat se determina prin raportatea soldului datoriei publice la produsul intern brut. Indicatorul astfel stabilit arata in ce masura valoarea adaugata intr-un an este grevata de datoria publica.

Sau, altfel spus, daca datoria publica a tarii ar trebui rambursata integral in anul de referinta, cat din produsul intern brut ar trebui utilizat : [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Datoria Publica

Gradul de indatorare a tarii la un moment dat se determina prin raportatea soldului datoriei publice la produsul intern brut. Indicatorul astfel stabilit arata in ce masura valoarea adaugata intr-un an este grevata de datoria publica.

Sau, altfel spus, daca datoria publica a tarii ar trebui rambursata integral in anul de referinta, cat din produsul intern brut ar trebui utilizat : 30%, 50%, 80% sau mai mult ? Sunt cazuri in care nici chiar intregul produs intern brut realizat intr-un an nu ar fi suficient pentru rambursarea datoriei publice.

Acest indicator are o valoare pur teoretica, deoarece nici o tara nu ar putea aloca intregul produs intern brut amortizarii datoriei publice, ci numai partea din acesta ramasa dupa efectuarea prelevarilor absolut indispensabile la fondul de consum si la formarea bruta de capital.

Pentru a putea face comparatii internationale, este necesar a exprima datoria publica a tarilor cuprinse in analiza intr-o moneda avand o larga circulatie pe plan mondial. Desi calculele facute intr-o asemenea moneda contin un grad mai mare sau mai mic de aproximatie, din cauza fructuatiei cursurilor de schimb si a neconcordantei dintre puterea reala de cumparare a unei monede exprimate intr-o alta moneda si cursul la care se schimba acele monede, totusi, ele ofera informatii utile despre marimea datoriei publice medii pe un locuitor. In practica, in comparatiile internationale, se foloseste dolarul SUA, euro, sau Drepturile Speciale de Tragere.

In tabelul 1 sunt cuprinse date privind datoria publica a unui numar de 20 de tari dezvoltate, in curs de dezvoltate si in tranzictie, ca marime absoluta exprimata in moneda nationala si in dolari SUA, ca marime medie in dolari pe un locuitori si ca pondere in produsul intern brut.

1.Se refera la datoria publica cumulata a federatiei ( administratiei publice centrale), a statelor, provinciilor sau regiunilor membre ale federatiei si unitatilor administrativ-teritoriale, fara deducerea datoriei intraguvernamentale ;

2.Se refera la datoria adminstratiei publice centrale si a unitatilor administrativ-teritoriale, fara eliminarea datoriei intraguvernamentale.
3.Se refera la datoria publica a administratiei centrale de stat.
Nota : Tarile au fost ierarhizate in ordinea descrescatoare a produsului intern brut in dolari SUA, realizata in anul 2000.

Produsul intern brut si datoria publica sau calculate in dolari SUA la cursul de schimb valutar mediu anual si al monedei nationale din anul de referinta.Sursa : Calculat pe baza datelor din Government Finance Statistics Yearbook 2001, I.M.F.; International Financial Statics, April 2001, I.M.F., Human Development Report 2002; World Bank Atlas 2002.


Asa cum rezulta din tabelul 1, printre tarile cu cel mai mare volum al datoriei publice.exprimat in dolari, se numara SUA, Germani, si Marea Britanie, iar printre tarile cu cea mai mare datorie publica medie pe un locuitor se evidentiaza Elvetia, SUA , Suedia, Austria, Germani, Olanda, Marea Britanie si Norvegia.

In ceea ce priveste gradul de indatorare, exprimat ca raport intre datoria publica si produsul intern brut, pe primele locuri din randul tarilor industrializate se situeaza Spania, Suedia, Austria, Germania si Marea Britanie, iar dintre tarilor in curs de dezvoltare- Sri Lanka, Turcia, Marocul si India.

Acest din urma indicator-raportul dintre datoria publica si produsul intern brut-trebuie privit cu prudenta, deoarece acelasi procent din PIB, povara datoriei publice, este mult mai greu de suportat de o tara in curs de dezvoltare decat de una dezvolata.

Spre exemplu, in Filipine datoria publica greveaza produsul intern brut aproape in aceeasi proportie (59,0) ca si in Germania (59,8% ) ; In Filipine, insa, datoria publica de 605 dolar pe un locuitor apasa mult mai greu asupra economiei nationale, deoarece produsul intern brut este numai de 988 dolari pe locuitor, fata de Gemania, in care datoria publica, desi se ridica la 15 602 de dolari pe un locuitor, ea greveaza un produs intern brut de peste 22 800 de dolari pe un locuitor.

Alaturi de indicatorii privind gradul de idatorare al unei tari, un interes deosebit prezinta indicatorii care caracterizeaza efortul financiar anual, pe care datoria publica il reclama. Acest efort se materializeaza in serviciul datoriei publice, care cuprinde cheltuielile cu ranbursarea propriu-zise si cele legate de plata dobanzilor si a celorlalte cheltuieli aferente.

Efortul financiar sau povara datoriei publice se exprima cu ajutorul mai multor indicatori, printre care : marimea absoluta si marimea medie pe un locuitor a serviciului datoriei publice ; raportul dintre serviciul datoriei publice si produsul intern brut ; raportul dintre serviciul datoriei publice si totalul cheltuielilor publice sau ponderea seviciului datoriei publice in totalul cheltuielilor bugetare, dupa caz.

Deosebit de acestia se mai calculeaza : cuantumul anual al dobanzilor, raportul dintre dobanzi si produsul intern brut ; ponderea dobanzilor in totalul cheltuielilor publice sau in totalul cheltuielilor bugetare, dupa caz. Indicatorii privind cheltuielile cu dobanzile si comisioanele aferente datoriei publice publice exprima dimensiunile contra prestatiei pe care statul o datoreaza creditorilor sai in decursul unui an.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.