Dante Aligheri

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In varful purgadoriului, Beatrice se arata lui Dante "in stralucirea vie a lumii eterne" si, prin puterea privirii sale, il ridica din planeta in planeta pana in fata tronului lui Dumnezeu. Vederea devenindu-i mai pura si mai patrunzatoare, Dante distinge in stralucirea empireului -spatiu infinit si imobil, care nu cunoaste nici timp, nici miscare -noua cercuri luminoase, care se invart vertiginos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dante Aligheri

In varful purgadoriului, Beatrice se arata lui Dante "in stralucirea vie a lumii eterne" si, prin puterea privirii sale, il ridica din planeta in planeta pana in fata tronului lui Dumnezeu. Vederea devenindu-i mai pura si mai patrunzatoare, Dante distinge in stralucirea empireului -spatiu infinit si imobil, care nu cunoaste nici timp, nici miscare -noua cercuri luminoase, care se invart vertiginos in jurul punctului divin: sunt cele noua cete ingeresti (serafimii, heruvimii, tronurile etc.).

Condus in mijlocul Rozei ceresti, poetul vede pe alesii vechii si noii alianteasezati, ca intr-un amfiteatru, pe scarile Rozei ceresti, apoi la interventia Maicii Domnului, ii este ingaduit sa fixeze punctul luminos in care distinge dubla natura a lui Hristos si unitatea celor trei persoane divine. In timp ce mediteaza asupra acestor revelatii, un fulger de lumina ii strabate mintea si-i releveaza cele mai inalte mistere crestine. CU aceasta viziune mistica se termina Divina Comedie. Calatoria in cele trei imparatii ale mortii e istoria izbavirii personale a lui Dante, care, prin pocaintasiispasire, se ridica treptat de la starea de pacat pana la intelegerea celor mai nepatrunse taine, si, in acelasi timp, drumul pe care umanitatea trebuie sa-l strabata pentru a ajunge la mantuire.

In aceasta istorie a izbavirii, Dante a intercalat episoade care expun destinul unui mare numar de persoane istorice sau contemporane si ideile sale asupra tuturor problemelor timpului, Divina comedie constituie primul tablou epic al vietii comunale, in care se plamadeste societatea moderna. Pasiunea luptelor politice vibreaza in cuvintele cu care poetul isi intampina prietenii sidusmaniiintalniti in lumea cealalta.

Italienii din secolul al XIV-lea au vazut in Divina Comedie o enciclopedie a tuturor stiintelor; abia in secolul al XIX-lea ei au descoperit ca Dante a creat limba literara italiana si una din cele mai geniale opere ale tuturor literaturilor.
Dar Divina Comedie nu a concentrat numai ideile si pasiunile timpului in care a aparut. Personalitatea lui Dante se manifesta in toate episoadele, mai ales cand se intretine cu florentinii sai despre problemele politice, religioase, artistice si literare care-l intereseaza. Mandria lui de florentin, constiintasuperioritatii lui siadmiratia lui pentru antichitate fac din Dante un precursor al Renasterii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.