Dansul popular

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.91

nivel: Liceu

Fara indoiala dansul folcloric romanesc este una dintre cele mai pretioase bogatii artistice ale lumii.Dansul folcloric dezvaluie intr-o maniera sincera si directa aspiratiile si sentimentele oamenilor, el este strans legat de viata si istoria popoarelor, fiind insotitor fidel al omului atat in momentele sale de bucurie cat si in cele de mahnire, el exprima in acelasi timp caracterul, temperamentu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dansul popular

Fara indoiala dansul folcloric romanesc este una dintre cele mai pretioase bogatii artistice ale lumii.Dansul folcloric dezvaluie intr-o maniera sincera si directa aspiratiile si sentimentele oamenilor, el este strans legat de viata si istoria popoarelor, fiind insotitor fidel al omului atat in momentele sale de bucurie cat si in cele de mahnire, el exprima in acelasi timp caracterul, temperamentul, forta, agerimea, intelepciunea si umorul poporului.

Romania poseda un foarte bogat si complex tezaur folcloric. Dansurile populare romanesti cunoscute prin frumusetea si marea lor varietate, constituie acest tezaur alaturi de cantece, fabule, legende si poezia populara.Desi dansul popular romanesc se manifesta intr-o mare varietate de aspecte regionale, el prezinta totusi caractere comune esentiale care unesc toate formele de expresie coregrafica ale poporului roman intr-un stil national specific.

Fiind o manifestare artistica a colectivitatii bazata pe traditie, dansul folcloric s-a dezvoltat fara incetare, s-a imbogatit prin contributia dansatorilor pasionati, care au transpus pe plan coregrafic, intr-o maniera foarte expresiva, sentimentele si aspiratiile acestei colectivitati. Fiecare dansator are o tendinta continua de imbogatire, o dorinta permanenta de a-si exprima sentimente in forme si motive coregrafice noi. Acesta este secretul puterii inepuizabile a creatiei coregrafice populare.

Dansul popular romanesc s-a intrepatruns intotdeauna cu viata colectivitatii si individului deoarece la fiecare ocazie care implica manifestarea unei stari afective, cantecul si dansul au ocupat un rol de prim ordin. Asemenea ocazii sunt zilele de sarbatoare, distractiile, targurile, nedeile, sarbatorile legate de muncile agricole sau de pastorit, ceremoniile legate de munca si de fertilitatea pamantului si bineinteles evenimentele importante ale vietii: nasterea, logodna, casatoria si chiar moartea.

In toate cazurile dansul nu este separat de muzica. Inainte de a fi acompaniat de instrumente s-a dansat in acompaniamentul cantecelor si in ritmul batailor de palme sau cel obtinut prin instrumente de percutie: sucitoare, dube, etc.Acest fel de a se dansa se mai intalneste astazi in cateva dansuri de femei sau de barbati, la origine vechi ritualuri.Caracterizandu-se ca dans de colectivitate, cu executie unitara a miscarilor ca si prin caracterul, structura acestora, folclorul coregrafic romanesc face parte din marea familie a dansurilor balcano-carpatice.

In el se intalneste o mare bogatie de ritmuri si tempo-uri, de atitudini ale bratelor, imbinandu-se eleganta miscarilor lirice ale dansurilor de femei cu vitalitatea si virtuozitatea dansurilor barbatesti. O serie de elemente tehnice bine conturate determina un specific national foarte pronuntat.Pasi cu deplasari largi sau pasi marunti pe loc, pasi schimbati sau grupe de 7-15 pasi succesivi, pasi in contratimp sau sincopati se combina in deplasari mici sau deplasari mari in toate directiile, intr-o imensa varietate de combinatii.

La acesta se adauga intensitatea asezarii pasilor pe podea, care creste in acest fel varietatea nuantelor ritmice. Se intalnesc de asemenea pasi incrucisati, pinteni pe podea sau in aer, o intreaga gama de sarituri, salturi cu mare elan, pasi pe varful sau pe tocul piciorului, alternand cu pasi pe pernita sau pe talpa piciorului, ridicarea picioarelor in aer cu diferite amplitudini, rotarea picioarelor in aer sau la nivelul solului, batai pe cizma si pe diferite segmente ale picioarelor, piruete pe calcaie executate de fete, pocnituri din degete etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.