Dansul din antichitate

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Dansul a cunoscut multe forme de rafinament si la vechii greci. Un personaj atat de ilustru ca EPAMINONDA isi trecea in biografie calitatea de "bun dansator". Romanii au preluat dansurile grecesti si au realizat forme noi. Este cunoscut "dansul sabienilor" care, in cursul lunii martie, evoluau intr-o succesiune de salturi si de sarituri in jurul altarului lui MARTE - zeul razboiului, tinand in man[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dansul din antichitate

Dansul a cunoscut multe forme de rafinament si la vechii greci. Un personaj atat de ilustru ca EPAMINONDA isi trecea in biografie calitatea de "bun dansator". Romanii au preluat dansurile grecesti si au realizat forme noi. Este cunoscut "dansul sabienilor" care, in cursul lunii martie, evoluau intr-o succesiune de salturi si de sarituri in jurul altarului lui MARTE - zeul razboiului, tinand in mana un scut in care loveau cu un bat.

ARISTOTEL explica originea ritmului prin functiile fiziologice ale omului, referindu-se mai ales la bataile inimii, cel mai perfect metronom. Nevoia de a dansa este in ultima instanta o nevoie de ritm caracteristica omului normal si sanatos.Evident, ritmul civilizatiei actuale nu mai corespunde cu cel al veacurilor trecute. Nobilul vals si distinsul tango au cazut in desuetitudine. Explicatia o dau sociologii, medicii, in special fiziologii.

Omul contemporan a devenit mai sedentar, mai inactiv. Dansurile rapide ar corespunde, deci, necesitatii fiziologice a organismului care nu se poate lipsi de miscare si efort fizic. Ele devin, asadar, un mod original de destindere dupa oboseala provocata de inactivitatea musculara. Cu alte cuvinte, dansul s-a transformat pe toate meridianele intr-un soi de antrenament fizic. Facand bilantul unor cercetari medicale complexe putem scoate in evidenta avantajele dansului in vederea mentinerii sanatatii si a vigoarei.

Miscarea in ritmul alert al muzicii fortifica muschii, imbunatateste circulatia sangelui, intensifica respiratia, oferind o oxigenare pulmonara mai bogata, produce un "masaj" al muschilor abdominali, contribuind la o functionare mai buna a stomacului si intestinelor.

Dansul pastreaza supletea siluetei si provoaca un somn mai sanatos decat toate tranchilizantele. Si nici nu s-ar putea altfel, caci, dupa observatiile unor fiziologi, dansul necesita 750 de kilocalorii pe ora, cam aceeasi energie cat consuma un boxer pe ring timp de 9 - 10 reprize.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.