Danemarca

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.95

nivel: Facultate

In fiecare an, incepand cu 1990 Raportul Dezvoltarii Umane a publicat Indicele Dezvoltarii Umane (IDU), care a fost introdus ca o alternativa la masurile conventionale de dezvoltare nationale, cum ar fi nivelul de venit si rata de crestere economica. IDU reprezinta un imbold pentru o definitie mai larga a bunastarii si ofera o masura compus din trei dimensiuni de baza ale dezvoltarii umane: sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Danemarca

In fiecare an, incepand cu 1990 Raportul Dezvoltarii Umane a publicat Indicele Dezvoltarii Umane (IDU), care a fost introdus ca o alternativa la masurile conventionale de dezvoltare nationale, cum ar fi nivelul de venit si rata de crestere economica. IDU reprezinta un imbold pentru o definitie mai larga a bunastarii si ofera o masura compus din trei dimensiuni de baza ale dezvoltarii umane: sanatate, educatie si venit. IDU Danemarca este de 0.895, ceea ce ii confera un rang de 16 din 187 de tari cu date comparabile.

IDU de OCDE ca o regiune a crescut de la 0.749 in 1980 la 0.873 in prezent, introducerea Danemarca peste media regionala. Tendintele IDU spun o poveste de important, atat la nivel national si regional si de a evidentia diferentele foarte mari in sansele de bine si de viata, care continua sa imparta lumea noastra interconectate. Resurse minerale:petrolul, gazele naturale, pietrisul, nisipul, piatra de var, calcarul, argila si sarea sunt cateva dintre resursele naturale din subsolul Danemarcei.

In jur de 53% din teritoriul Danemarcei este destinat culturilor. O mare parte din nevoiile de energie ale Danemarcei sunt satisfacute de rezervele de petrol si gaze naturale localizate in Marea Nordului. Alte minerale sunt in cantitati limitate. Cele mai intalnite sunt argila, turba, precum si alte minerale caractristice terenurilor mlastinoase. Datorita faptului ca solul este acid, acesta are nevoie de o puternica fertilizare pentru a permite cultivarile intensive.

In 1973 era 99% dependenta de petrolul altor tari, astazi ei produc suficienta energie pentru a acoperi nevoile proprii si a vinde si altor tari. Este singura natiune care poate face acest lucru. Programele lor de conservare a energiei au avut atata succes incat in ultimii 30 de ani, chiar cu o modernizare extensiva si o crestere a populatiei cu 7% consumul de energie anual a ramas aproape la fel. Danemarca este saraca in resurse minerale. Cu toate acestea, creta se afla in cantitati considerabile fiind folosita la productia de ciment si, de asemenea, petrolul si gazele naturale se extrag din Marea Nordului peste necesarul de consum intern.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.