Dan capitan de plai rezumat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.62

nivel: Liceu

Referat despre Dan capitan de plai rezumat
Poemul „Dan, căpitan de plai” scris de Vasile Alecsandri a fost publicat în 1875 în revista „Convorbiri literare”. Acesta evocă o figură legendară, neatestată istoric, a secolului XV-lea. Despre Dan se știe că a fost oștean a lui Ștefan cel Mare, fiind un erou care apără hotarele și după moartea domnitorului. Personajul apa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dan capitan de plai rezumat

Referat despre Dan capitan de plai rezumat
Poemul „Dan, căpitan de plai” scris de Vasile Alecsandri a fost publicat în 1875 în revista „Convorbiri literare”. Acesta evocă o figură legendară, neatestată istoric, a secolului XV-lea. Despre Dan se știe că a fost oștean a lui Ștefan cel Mare, fiind un erou care apără hotarele și după moartea domnitorului. Personajul apare într-un cântec popular, în care îi sunt evidențiate faptele eroice, de unde se inspiră și autorul care, folosind câteva versuri populare – moto al poemului – concentrează patriotismul și vitejia lui Dan.

Creația literară este alcătuită din șapte tablouri și un moto, la care Alecsandri menționează că este un fragment dintr-un cântec popular. „Dan, căpitan de plai” este o operă epică, deoarece autorul își exprimă gândurile și sentimentele în mod direct, prin intermediul faptelor și al personajelor, respectându-se ordinea firească a momentelor subiectului.

Primul tablou îl prezintă pe „bătrânul Dan”, vestit „căpitan de plai”, trăind ca „șoimul singuratic”. Deși erou al vechilor timpuri el continua să-și apere țara cu mândrie.
„ Deci îi plăcea să-nfrunte cu dalba-i vitejie
Pe cei care prin lume purtau bici de urgie,
Și mult iubea când țara stiga: La luptă, Dane!
Să vânture ca pleava oștirile dușmane.„

Tabloul al II-lea cuprinde intriga acțiunii. Dan trăiește în perfectă comunicare cu natura, ajungând să înțeleagă glasul acesteia. Patriotismul eroului îi redă puterea din tinerețe și după ce se roagă lui Dumnezeu, pleacă la luptă.

„ Bătrânul Dan desprinde un paloș vechi din cui,
Și paloșul lucește voios în mâna lui.
Bătrânul Dan pe sânu-i apasă a lui mână
Și simte că tot bate o inimă română. „

Desfășurarea acțiunii este cuprinsă în tablourile III-IV. Aici facem cunoștință cu un alt erou, Ursan și fiica sa, Fulga. Acesta era răsplătit de marele domnitor Ștefan cel Mare, în urma faptelor sale de vitejie cu pământuri întinse pe care le păzea. Cei doi eroi pleacă la luptă, dar Ursan este rănit. Dan nu-l părăsește, dar viteaza sa fiică îl ia de pe câmpul de bătălie, iar arcașii lui Orhei pun tătarii pe fugă.

„Om aspru care doarme culcat pe-un buzdugan,
Ursan, pletos ca zimbrul, cu pieptul gros și lat,
Cu brațul de bărbat, cu pumnul apăsat,
E scurt la grai, năprasnic, la chip întunecos. „

„Voinicul e viteaza copilă-a lui Ursan.
Ea intră-n herghelie cu pasul îndrăzneț
Și merge drept la murgul sălbatic și răzleț. „

Tabloul al III-lea constituie confruntarea dintre Dan, luat prizonier și hanul tătarilor, Ghirai. Acesta simțindu-se umilit dorește răzbunare și cere să-i fie adus sub cort, „Dan bătrânul”.

Acesta cuprins în lanțuri răspunde cu mândrie la o întrebare amenințătoare a dușmanului. Impresionat de atitudinea eroului și de trecutul său vitejesc, îi propune să se lepede de legea sa pentru a fi iertat. Acesta refuză, iar dorința sa, înainte de a muri, este de a-și vedea pământul. Hanul tătar accepta, iar la întoarcerea pe pământul natal, Dan este cuprins de sentimentul de dragoste față de țară. La întoarcerea în cortul hanului, Dan moare, iar la sfârșit Ghirai aduce un elogiu calităților eroului român:

„O ! Dan viteaz, ferice ca tine care pere,
Având o viață verde în timpul tinereții ! ...
Și albă ca zăpada în iarna bătrâneții !... „
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.