Dan Macarovici - biografie

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.00

nivel: Facultate

O pondere mai redusa in ansamblul lucrarilor au avut-o studiile referitoare la o serie de combinatii complexe, a unor cercetari asupra tehnologiilor pentru obtinerea unor combinatii anorganice de inalta puritate, pentru recuperarea unor elemente utile si altele.

Cel mai mare numar de lucrari se refera la obtinerea, caracterizarea si aplicarea unor serii mari de substante solide cris[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dan Macarovici - biografie

O pondere mai redusa in ansamblul lucrarilor au avut-o studiile referitoare la o serie de combinatii complexe, a unor cercetari asupra tehnologiilor pentru obtinerea unor combinatii anorganice de inalta puritate, pentru recuperarea unor elemente utile si altele.

Cel mai mare numar de lucrari se refera la obtinerea, caracterizarea si aplicarea unor serii mari de substante solide cristaline anorganice cu proprietati luminescente (fosfati, halofosfati, oxizi micsti, calcogenuri) cu aplicatii in electrotehnica, iluminat public si de interior, ecrane catodice de diverse tipuri - tv alb/negru, monitoare, display-uri s. a., avertizoare luminoase etc.

Este de mentionat ca, la Institutul de Chimie "Raluca Ripan" din Cluj-Napoca, incepand din anul 1972, la initiativa si sub indrumarea directa a Dr. Dan Macarovici, a luat fiinta un grup de cercetare, respectiv o "scoala", practic singura din tara din domeniul obtinerii de substante anorganice cu proprietati luminescente.

Asa cum este ilustrat in LISTA DE LUCRARI anexata, in acest cadru, pe langa modelele de sinteza propriu-zise ale substantelor luminescente si caracterizarea lor, au fost elaborate si procedeele de obtinere si/sau purificare a precursorilor care trebuie sa indeplineasca conditii deosebite, mai ales de puritate.

Rezultatele cercetarilor privind aceste substante s-au concretizat in comunicari stiintifice, brevete de inventie, tehnologii de laborator si pilot. Produsele rezultate au fost verificate in timp, in unitatile de profil din tara (Cinescoape Bucuresti, Electrofar Bucuresti, Romlux Targoviste, Selum Fieni).

O parte dintre substantele luminescente necesare unora dintre intreprinderile mentionate, cele cerute in cantitati mici, au fost preparate in cadrul Institutului de Chimie "Raluca Ripan" din Cluj-Napoca.

Din grupul de cercetare cu acest profil, unii dintre cercetatori au obtinut titlul de "Doctor in chimie" cu teze avand subiecte din domeniul substantelor cu proprietati luminescente.
Concret au fost studiate doua grupe mari de substante cu proprietati luminescente:
a)substante luminescente cu oxigen in molecula;
b)substante luminescente cu grupa calcogenurilor.

Din prima grupa au facut parte o serie de fosfati micsti, halofosfati, fluorogermanati, oxizi dubli, germanati, arseniati, aluminati, vanadati si wolframati.Cea de a doua grupa a cuprins sulfuri alcalino-pamantoase, sulfuri de zinc, cadmiu, zinc-cadmiu si altele.

Pe baza lucrarilor elaborate a fost intocmit si un proiect pentru realizarea unei instalatii industriale de producerea substantelor luminescente, avand o capacitate de cca-200t/an, care urma sa fie construita de S. C. Selum S. A. Fieni (proiectant a fost Institutul de Proiectari pentru Industria Chimica din Bucuresti in colaborare cu colectivul de la Institutul de Chimie "Raluca Ripan" din Cluj-Napoca).

In acelasi cadru, cel al cercetarilor privind chimia corpului solid anorganic au fost efectuate studii privind o serie de fosfati anorganici sintetici sau naturali, reactiile de formare pe cale termica si structura (apatita, fosfati dubli de Ca-Na, Ca-K, Ca-Ni, Ca-Cd, Mg-Ni, Mg-Cd, pirofosfat de zirconil si de zirconiu s.a.).

De asemenea, s-au cercetat o serie de titanati cu structura perovschitica si unii pigmenti oxidici ai fierului.Pe langa cercetarile din domeniul chimiei corpului solid, au mai fost elaborate o serie de studii, unele in cadrul lucrarilor pentru tezele de doctorat - al caror conducator stiintific a fost Dr. Dan Macarovici -, privind unii complecsi anorganici cu liganzi organici, polioxo-metalati, precum si o serie de contributii referitoare la tehnologia obtinerii acidului fosforic.

In stransa legatura cu preocuparea pentru obtinerea unor precursori de inalta puritate pentru substantele cu proprietati luminescente, pot fi mentionate cercetarile privind punerea la punct a unor tehnologii de sinteza si purificare pentru o serie de reactivi anorganici necesari in industria materialelor fotosensibile (Na2CO3, NaHCO3, K2CO3, KH2PO4, NaCl, KseCn s.a.). Cercetarea s-a facut in beneficiul Fabricii de materiale fotosensibile Azomures din Targu Mures.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.