Dacii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Tot in legatura cu femeia daca se leaga si mitul Babei Dochia care simbolizeaza unul dintre cele mai importante mituri romanesti. Exista multe variante ale acestui mit, al carui nume pare a proveni din calendarul bizantin, care pe 1 martie celebra Sfanta Martira Evdokia.

Se spune ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a indragostit Traian, cuceritorul Dac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacii

Tot in legatura cu femeia daca se leaga si mitul Babei Dochia care simbolizeaza unul dintre cele mai importante mituri romanesti. Exista multe variante ale acestui mit, al carui nume pare a proveni din calendarul bizantin, care pe 1 martie celebra Sfanta Martira Evdokia.

Se spune ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a indragostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmarita fiind de trupele lui Traian, aceasta se ascunde pe muntele sacru, Ceahlau, fiind ajutata de Maica Domnului, care o transforma, impreuna cu turma sa de oi, intr-o stanca.
Dromichete a fost un rege dac, care a avut curajul de a se impotrivi macedonenilor si chiar de a-i invinge. Dromichete s-a dovedit a fi nu numai un conducator destoinic, ci si un om bun, deoarece dupa ce l-a capturat pe adversarul sau, regele macedonenilor Lisimah, l-a tratat ca pe un frate dar i-a spus : "Daca imi ceri sa iti dau apa sau mancare iti voi da, insa daca vrei sa-mi iei pamantul si libertatea poporului meu, nu te voi ierta".

Un alt rege dac puternic a fost Cothleas, influenta sa in regiuneaa Balcanica a fost atat de mare incat insasi Filip al II-lea pentru a-si asigura spatele a fost nevoit sa cada la invoiala. Invoiala consta in faptul ca fiica regelui Cothelas, Meda a devenit nevasta regelui Macedonean Filip al II - lea,si astfel odata cu casatoria celor doi pacea a fost incheiata, iar dupa moartea acestuia, ea si-a luat viata, deoarece ea a fost nevasta sa preferata ( este bine de stiut ca aceasta era o traditie traca, iar tracii erau poligami ).

Regele Rubobostes, sec. II i.H , a fost deasemenea un lider capabil, intrucat sub comanda acestuia puterea dacilor a crescut, el constituind nucleul datorita caruia Burebista a reusit sa creeze ultimul mare imperiu Trac din sec. I i.H .Burebista isi incepe domnia in anul 82 i.Hr. Conform istoricului Iordanes, Burebista a mostenit o puternica uniune tribala, care s-a transformat in stat odata cu supunerea treptata a tuturor triburilor si uniunilor de triburi geto-dace catre autoritatea centrala.

La acest proces de unificare nu au contribuit numai factorii interni (aristocratia tribala si masa razboinica, puterea si iscusinta lui Burebista), ci si cei externi (cresterea amenintarilor celtilor si romanilor). Din pacate, dupa moartea lui Burebista, survenita in urma unui asasinat, ultimul Imperiu Trac s-a destramat.

Cotiso ( 30 i.H ) a fost un alt rege destoinic al dacilor. In timpul razboiului urmat de cel de-al doilea triumvirat Cezar Octiavian Augustus (n. 23 septembrie 62 i.Hr., Roma -- d. 19 august 14 d.Hr., Nola) temandu-se de o posibila alianta dintre tracii daci si trupele lui Marc Antoniu, Augustus i-a oferit lui Cotiso mana fiicei sale, iar Cotiso la randul sau a oferit mana fiicei sale lui Augustus.

Ultimul, dar nu cel din urma a fost Decebal ( 87 - 106 ), care dupa anul 87 d.H a fost investit rege al dacilor de catre Duras ( 80 - 87 ). Regele Decebal a avut mai multe razboaie cu romanii, care ii vor recunoaste abilitatile militare si politice. La inceputul secolului III, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul roman Dio Cassius facea regelui dac urmatorul portret elogios:"Era foarte priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, era viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.