Dacia romana

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Confruntarile cu romanii

Prezenta Imperiului Roman la Dunare reprezenta o amenintare pentru daci.

- 85/86 - dacii condusi de Duras ataca garnizoanele romane de pe Dunare
- 87 - romanii condusi de Corneliu Fuscus ataca Dacia, dar sunt infranti, comandantul roman pierzandu-si viata in timpul luptelor. Dupa aceasta victorie Diurpaneus isi ia numele de Decebalus (c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia romana

Confruntarile cu romanii

Prezenta Imperiului Roman la Dunare reprezenta o amenintare pentru daci.

- 85/86 - dacii condusi de Duras ataca garnizoanele romane de pe Dunare
- 87 - romanii condusi de Corneliu Fuscus ataca Dacia, dar sunt infranti, comandantul roman pierzandu-si viata in timpul luptelor. Dupa aceasta victorie Diurpaneus isi ia numele de Decebalus (cel puternic)
- 88 - armata romana condusa de Tettius Iulianus ii inving pe daci la Tapae (Portile de Fier)
- 89 - Decebal si Domitian incheie o pace avantajoasa pentru daci. Decebal devine client al Romei, dar primeste in schimb baini si instructori militari, utilizand aceste mijloace pentru a-si consolida cetatile si pentru a-si instrui armata in vederea reluarii luptelor cu romanii.

Imparatul Traian (98-117), dupa venirea sa la putere, nemultumit de tratatul incheiat de Domitian cu Decebal, se hotareste sa supuna Dacia. In urma celor doua razboaie (101-102; 105-106) Dacia a fost cucerita de romani si transformata in provincie romana.

Dacia romana
Dupa cucerire teritorului Daciei n-a ajuns in intregime sub stapanire romana, tinuturi ca: Maramuresul, Crisana, N.Moldovei au continuat sa fie locuite de dacii liberi (carpi, costobocii), iar Campia munteana si sudul Moldovei au fost integrate Moesiei Inferior . Provincia traiana cuprindea : Transilvania (fara coltul ei sud-estic dintre Olt si Carpati), Banatul, Oltenia . Capitala provinciei era la Ulpia Traiana (din vremea lui Hadrianus capitalei I s-a adaugat si numele de Sarmizegetusa).

Organizarea Daciei
Dacia - provincie imperiala (subordonata imparatului) condusa de un guvernator care purta titlul imperial de Legatus Augusti pro praetore. Capitala provinciei - Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Apararea Daciei
Dacia a fost aparata de un important numar de soldati romani (40.000-50.000) si de o retea de castre dispuse de-a lungul limesului.
Armata - constituita: - din legiuni (unitati pedestre de elita) - Legiunea Gemin XIII,cu sediul la Apulum (Alba- Iulia), Macedonica V, cu
sediul la Potaisa (Turda);
- si trupe auxiliare - infanterie - cohorte si cavalerie - alae

Prezenta romanilor in Dacia si recrutarea tinerilor daci in armata romana au contribuit la romanizarea Daciei.Romanizarea - sinteza etno-lingvistica si culturala intre daci si romani
Romanii au adus in Dacia colonisti din toata "lumea romana" pentru a intemeia asezari rurale (vicus, villa rustica, canabae) si urbane (colonii - Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Napoca, Apulum, Potaisa; municipia - Porolissum).

Orasele Daciei erau impodobite cu constructii tipic romane: forum, temple, terme, teatre, amifiteatre, apeducte.
Orasenii se grupau in collegia , dupa meserii, dupa confesiune, dupa etnie.Din punct de vedere religios dacii au renuntat, treptat, la zeii lor preluandu-i pe cei romani. Divinitatile dacice (Zamolxis, Bendis) sunt adorate sub nume romane, acest fenomen este cunoscut sub numele de interpretatio romana. Un alt fenomen frecvent in Dacia este sincretismul religios (contopirea unor divinitati asemanatoare intr-una singura).

Limba Latina, fiind limba administratiei, justitiei, comertului ea a fost insusita de daci, care treptat au uitat limba lor (in limba romana s-au pastrat circa 160 de cuvinte dacice: mal mazare, zar zburda, zestre, copil, mos etc). Populatia dacica a preluat de la romani mai intai obiceiurile, credintele, cultura si in cele din urma limba latina. O populatie nu se poate considera romanizata decat atunci cand s-a deprins sa foloseasca limba latina in locul propriei limbi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.