Dacia provincie romana

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

In urma razboaielor de cucerire conduse de imparatul Traian intre anii 101-102, 105-106 d.Hr, Decebal este invins, statul dac este desfiintat si Dacia este organizata in provincie romana in rand cu celalate provincii ale imperiului.Nu tot teritoriul locuit de daci a fost cucerit de catre romani. Crisana, Maramuresul si partea de N. a Moldovei si Crisana Munteana au fost incorporate provinciei Moes[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia provincie romana

In urma razboaielor de cucerire conduse de imparatul Traian intre anii 101-102, 105-106 d.Hr, Decebal este invins, statul dac este desfiintat si Dacia este organizata in provincie romana in rand cu celalate provincii ale imperiului.Nu tot teritoriul locuit de daci a fost cucerit de catre romani. Crisana, Maramuresul si partea de N. a Moldovei si Crisana Munteana au fost incorporate provinciei Moesia.

Dobrogea facea deja parte din provincia Moesia inca din 46 d.Hr. Provincia Dacia,asa cum a fost organizata de Traian era marginita de Tisa, Somes, Carpatii Rasariteni si Meridionali si de Dunare. Intre aceste garnite a ramas pana in anul 117, la moartea imparatului Traian.

In acel an s-a produs o rascoala a dacilor cuceriti ajutati de dacii liberi si de sarmati, a.i. imparatul Hadrian a fost obligat sa reorganizeze provincia a.i. el a abandonat S Molovei si Campia Munteana ca fiind greu de aparat iar coltul S-E al Transilvaniei l-au unit cu Oltenia formand provincia Dacia Inferior.Celalalte teritorii ale fostei privincii cucerite au constituit Dacia Superior.

In anul 124, vrand sa organizeze mai bine apararea in extremitatea de N a provinciei, a desprins teritoriul aflat la N de Aries si de Muresul superior si a format Dacia Porolosensis.Imparatul Marc Aureluis a facut ultimele organizari ale provinciei in anul 168. A unit Dacia Inferior cu Dacia Superior formand Dacia Apulensis iar 1 an mai tarziu a desprins Banatul formand Dacia Malvensis.

Dacia , fiind provinicie imperiala, subordonata direct imparatului, era condusa de un reprezentant al acestuia numit Legatus augusti pro praetore. Acesta era din ordinul senatorial al Romei si de rang consular adica fost consul la Roma.Rangul sau se justifica prin faptul ca avea in subordine mai multe regiuni. El avea depline puteri administrative, jurisdictionale si militare.
Aceasta situatie s-a mentinut intre anii 106-117 cat timp provincia a fost unitara.

In Dacia Superior regatul devine de rang pretorian adica fost pretor la Roma pentru ca avea in subordine o singura legiue, a XIII-a Gemina, cu sediul la Apul.Capitala provinciei se mentine la Ulpia Traina Sarmizegetusa.In Dacia Inferior si in Dacia Porolisensis conducerea era exercitata de un procurator presidial (praeses) din ordinul ecvestru investit cu ius gladii care ii dadea competente depline in domeniul civil, administrativ, judiciar si militar.
Capitala Daciei Inferior era la Drobeta iar a Daciei Porolisensis la Napoca.

Dupa ultima organizare a lui Marc Aurelius, Dacia Malvensis este condusa de un procurator presidial. Dacia Porolisensis este condusa de comandantul legiunii a V-a Macedonica, transferata de Marc Aurelius din Dobrogea in N provinciei iar Dacia Apuleius este condusa de un guvernator numit Legatus augusti pro praetore daciarum trium (Regatul celor 3 Dacii) care revine la rangul sau consular deoarece ii sunt subordonate mai multe regiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.