Dacia literara - Bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.04

nivel: Liceu

Vasile Alecsandri este principalul reprezentant al generației pașoptiste care a uimit prin capacitatea de implicare (revoluționar activ) și prin opera vastă, atât ca întindere, cât și ca varietate (a pus bazele tuturor genurilor: poezie, proză, dramă).

Dacia literara - Bacalaureat - Alecasandri este cel care a pus bazele unei poezii naționale prin ciclul „Doine și lăcrămioare&[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia literara - Bacalaureat

Vasile Alecsandri este principalul reprezentant al generației pașoptiste care a uimit prin capacitatea de implicare (revoluționar activ) și prin opera vastă, atât ca întindere, cât și ca varietate (a pus bazele tuturor genurilor: poezie, proză, dramă).

Dacia literara - Bacalaureat - Alecasandri este cel care a pus bazele unei poezii naționale prin ciclul „Doine și lăcrămioare” despre care Bolintineanu afirma: „de atunci poezia se români”. Pastelurile sunt poeziile scrise la maturitate, după retragerea din viața politică la moșia de la Mircești. Deși textele dau măsura virtuozității clasicului, la Alecsandri tematica și viziunea sunt tributare încă programului difuzat de Dacia literară.

Pastelurile sunt poezii descriptive care se concentrează asupra unui anotimp / moment al zilei, pentru a reface peisajul în cele mai mici detalii cu ajutorul imaginilor vizuale și mai ales cu figuri de stil preluate din literatura populară (epitete, comparații, personificări, hiperbole, enumerații ample și gradații).

În ciuda faptului că pastelurile par să aibă tenta unui discurs detașat (lirism obiectiv), poetul face dovada încântării în fața frumuseților naturii și a mândriei naționale generate de apartenența la acest pământ.

Forma pastelurilor este în general aceeași: patru catrene, organizate mai ales descriptiv, static – cu accent pe imaginile vizuale. Abia în ultima strofă versul se dinamizează prin apariția imaginilor de mișcare, prin semne ale vieții care populează peisajul.

Este cazul și al pastelului „Iarna”, un adevărat imn închinat măreției naturii, surprinsă în momentul de moarte aparentă, în clima de încremenire cosmică, generată de acest anotimp fascinant.

Prima secvență lirică lansează o personificare ce ascunde admirația poetică față de iarna înțeleasă ca adevărată stăpână a lumii: „Din văzduh cumplita iarnă cerne norii de zăpadă”. Efectele stilistice sunt obținute magistral prin inversiuni cu valoare de superlativ absolut și prin impunerea obsesivă a impresiei de alb infinit.

Gradația ascendentă se transformă spre finalul strofei într-o imagine vibrantă hiperbolică a țării văzută ca o adevărată zeiță: „Răspândind fiori de ghiață pe ai țării umeri dalbi”. Senzația de compleșitor este obținută prin reluări care fac posibilă menținerea imaginii țării în zona miticului. Pământul strămoșesc este personificat și asociat cu personaje arhetipale, eroi legendari care și-au dedicat viața luptei.

Alecsandri este un poet solar („un rege al poeziei, veșnic tânăr și ferice”), care transmite optimismul său prin viziunea asupra lumii care se desprinde din poezie. De aceea iarna nu este anotimpul morții, ci unul al păstrării forțelor (speranța în reluarea vieții străbate chiar din catrenul al doilea „Soarele bătrân și palid se prevede printre nori”). Al treilea catren este cel care oferă maximum de lirism. Romantismul poetului pașoptist anunță profunzimea lirismului eminescian:„Ca fantasme albe plopii înșirați se pierd în zare”.
În ultimul vers viața se strecoară timid într-o imagine specifică perisajului românesc rural: „Se văd satele perdute su clăbuci albii de fum”.

Ultimul catren aduce în prim plan vitalismul debordant specific unui spirit revoluționar „Doritul soare strălucește și dezmiardă oceanul de ninsoare”. Acordul final pune accent pe specificul național într-o imagine care înglobează tradițiile românești legate de iarnă „O sanie ușoară ... clinchete de zurgălăi”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.