Dacia de la inceputuri pana la Burebista

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Adoua perioada a fierului (LaTene) este cea mai importanta din istoria veche a Romaniei. Arheologia este ajutata acum de izvoare scrise, detaliate care ne ofera o imagine completa despre civilizatia geto-daca. Arheologia ne demonstreaza amploarea si gradul inaintat la care au ajuns geto-dacii, perfectionandu-si uneltele, cetatile, armamentul, ceramica, podoabele. Operele scriitorilor antici comple[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia de la inceputuri pana la Burebista

Adoua perioada a fierului (LaTene) este cea mai importanta din istoria veche a Romaniei. Arheologia este ajutata acum de izvoare scrise, detaliate care ne ofera o imagine completa despre civilizatia geto-daca. Arheologia ne demonstreaza amploarea si gradul inaintat la care au ajuns geto-dacii, perfectionandu-si uneltele, cetatile, armamentul, ceramica, podoabele. Operele scriitorilor antici completeaza tabloul civilizatiei stramosilor nostri aducand informatii de spre religia, stiinta, societatea si politatica geto-dacilor.

Una din cele mai vechi stiri ni-i prezinta pe geti in anul 514 ien opunand rezistenta regelui persan Darius care pornind impotriva scitilor, ajunsese in teritoriile gete. Desi i-a invins pe getii dobrogeni, Herodot continua, spunand ca getii sunt "cei mai viteji si mai drepti dintre traci". O alta stire din aceeasi perioada provine de la Tucidide si ii mentioneaza pe regii odryzi Sitalces si pe urmasul sau Seuthes conducand in sec. V ien o uniune de triburi de la N Haemus si un trib getic care le platea 400 de talanti tribut.

Sofocle mentioneaza intr-un pasaj din Triptolem un rege get pe nume Charnabon care domnea peste geti in jurul anului 500 ien.
Urmatorul rege in ordine cronologica este un personaj important desi anonim, fiind cunoscut ca "rex Istrianorum". Pompeius Trogus ne relateaza amanuntit incursiunea regelui scit Atheas in Dobrogea anului 339 ien. Acesta intampina rezistenta regelui get care ii tine piept cu succes, insa moare din cauze necunoscute, lasand drum liber prin Dobrogea, aliatului lui Atheas, regelui Filip al II-lea.

Patru ani mai tarziu, in 335 ien, fiul lui Filip, Alexandru Macedon, ajunge in conflict cu getii. De aceasta data insa nu in Dobrogea ci in dreptul raului Arges. Ajuns la Dunare, pe malul nordic al fluviului s-a adunat in scurt timp o armata getica de 4.000 de calareti si 10.000 de pedestrasi. Intr-una din noptile urmatoare, Alexandru Macedon construieste peste Dunare un pod din monoxile luate de la localnici si face o incursiune in teritoriul getic. Stim de la P olemaios ca regele trac va trece prin bogate lanuri de cereale.

Armata getilor se retrage in cea mai apropiata cetate si considerand ca nu are sanse in fata lui Alexandru Macedon, paraseste orasul cu copiii si femeile. Orasul ramas pustiu ofera o bogata prada armatei macedoneene. In fruntea unei uniuni de triburi dacice care intra in conflict cu Alexandru Macedon, poate chiar cea pomenita mai sus se afla regele get Moskon. Dar Alexandru cel Mare plecase sa-i pedepseasca pe triballi si acest fapt la care se adauga poate inospitalitatea barbara sfarseste aici incursiunea sa in teritoriile getice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.