Dacia Literara 1840

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.25

nivel: Facultate

Articolul numit "Introductiune" aparut in primul numar al Daciei Literare din 1840, a reprezentat un manifest literar al perioadei pasoptiste in care Mihail Kogalniceanu se ridica se ridica impotriva avalansei de traduceri din epoca, afirmand ca sunt daunatoare intrucat "omoara in noi duhul national". Acesta ii sfatuieste pe tinerii scriitori sa creeze o literatura originala si pentru creerea aces[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia Literara 1840

Articolul numit "Introductiune" aparut in primul numar al Daciei Literare din 1840, a reprezentat un manifest literar al perioadei pasoptiste in care Mihail Kogalniceanu se ridica se ridica impotriva avalansei de traduceri din epoca, afirmand ca sunt daunatoare intrucat "omoara in noi duhul national". Acesta ii sfatuieste pe tinerii scriitori sa creeze o literatura originala si pentru creerea acesteia, ofera o serie de surse de inspiratie posibile: ISTORIA, NATURA, FOLCLORUL, REALITATILE COTIDIENE.

Nu intamplator, aceste surse de inspiratie corespund cu doctrina romantismului si, de aceea, epoca pasoptista e cunoscuta drept ROMANTISMUL ROMANESC. De asemenea in articol Kogalniceanu adce in pim plan ideea CRITICII OBIECTIVE, el sustinand ca se va "critica cartea, iara nu persoana".

In epoca pasoptista a avut loc insa un fenomen de ardere a etapelor, elemente specifice mai multor curente literare coexistand chiar in aceeasi opera, ca exemplu Alexandru Lapusneanu de Costache Negrutii, sau in opera aceluiasi scriitor cum se intampla la Vasile Alecsandrii, care este clasic in pasteluri si romantic in nuvele si teatru.

La nuvela istorica "Alexandru Lapusneanu" apar atat elemente romantice (tema, traseul personajului, cadrul natural, elemetele de soc, jocul de rol), elemente reaiste reprezentate de complexitatea personajelor si de faptul ca autorul este omniscient si obiectiv, dar si elemente clasice date de organizarea nuvelei pe capitole si sobrietatea limbajului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.