Dacia Aureliana si Revista romanilor din Timoc

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Sub daci si romani, teritoriile ocupate astazi de sarbi, bulgari, croati, sloveni, etc. erau locuite de stramosii nostrii daco-romani. Chiar in Evul Mediu, in Peninsula Balcanica erau cunoscute cel putin zece Vlahii sau tinuturi locuite de romani, cu precadere in zonele muntoase, prielnice pastoritului. Prin secolul al XVI -ea in Croatia existau, dupa unii autori aproximativ 2 000 000 de romani, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia Aureliana si Revista romanilor din Timoc

Sub daci si romani, teritoriile ocupate astazi de sarbi, bulgari, croati, sloveni, etc. erau locuite de stramosii nostrii daco-romani. Chiar in Evul Mediu, in Peninsula Balcanica erau cunoscute cel putin zece Vlahii sau tinuturi locuite de romani, cu precadere in zonele muntoase, prielnice pastoritului. Prin secolul al XVI -ea in Croatia existau, dupa unii autori aproximativ 2 000 000 de romani, care aveau o episcopie catolica, la Marcia, nu departe de Adriatica, si din care s-a ales praful, dupa incursiunea bisericii ortodoxe sarbe.

De aceea nu exista munte mai mare de zeci de kilometri lungime si peste 1000 metri inaltime, care sa nu poarte un nume ramas de la stramosii daco-romani. De asemeni nu exista fluviu sau rau mai lung de 100 de kilometri in Peninsula Balcanica, care la origini sa nu fi avut denumire de origine latina. Dam exemplu de munti cu toponime romanesti din Croatia spre sud, muntii Magior, Cer sau Ter, Dinarici, Romania, Durmitor, Parlitor, Bucur, Ursul, Gingirita, Artani, Stolu, Homole, Magura si multe altele.

Iata cateva toponime de ape: Danubius sau Donaris, Saua (Sava), Draua (Drava), Drina, Colubara, Margus, Morava, Timacus (Timoc), Pecus (Pek), Malva (Mlava), Ogost (Augusta) etc.Problema romanilor din trecut si prezent poate fi caracterizata prin trei trepte succesive care pornesc de la origini, la continuitate si prezent.

In prima categorie intra romanii pierduti, deci asimilati inca din Evul Mediu. In grupa a doua intra romanii perisabili, adica in curs de asimilare fortata. Iar in categoria a treia intra romanii de langa frontiere, asezati in mase compacte, care desi fara drepturi scolare, religioase, mass-media, etc., mai pot fi salvati de la asimilarea fortata.

Printre romanii pierduti sau asimilati putem enumera urmatoarele provincii sau zone geografice, si anume: oierii numiti "saracaciani" din muntii Peloponez din Grecia, transhumanti, complet asimilati. Urmeaza vreo 10 provincii cu denumirea de Vlahia, dupa cum sunt, incepand din Grecia spre nord: Vlahia Mare, Vlahia Mica, Vlahia de Sus, Vlahia de Jos, Vlahia Rodopi, Vlahia Rumelia (spre Turcia), vlahii din Croatia, Vlahia Romania din nordul Albaniei, maurovlahii si vlahii uscoci sau vlahii pirati de pe Adriatica, precum si vlahii din Muntenegru.

Despre acesti "romanovlahi" se poate vorbi doar la trecut. Asa se explica faptul ca mergand la Praga, vei da de strada Vlahilor sau Vlaska Ulita, iar la Zagreb gasim de asemeni Vlaska Ulita, astazi complet asimilati. In aceasta categorie a romanilor pierduti pot fi socotiti si istroromanii, unde vorbitorii pot fi numarati pe degete, si urmeaza meglenoromanii din nordul Greciei, in curs de disparitie. Este posibil sa existe si alte zone geografice unde au trait "romanovlahii" si care sunt pomeniti doar in documente cum sunt cei de la muntele Sinai sau din Irlanda.

In categoria a doua a romanilor perisabili, intra urmatoarele zone geografice, unde se mai vorbeste romaneste, exista chiar sute de sate romanesti si aromanesti, insa fiind departe de Tara Muma si de Dunare, se afla intr-un proces continuu de desnationalizare fortata; si in aceasta categorie pot intra urmatoarele grupe de romani: romanii din Kosovo, partea de nord, unde dupa unii cercetatori ar fi existat in jurul anului 1900 aproximativ 100 de sate romanesti, din care mai exista cateva, in zona Presevo si pe langa manastirea din vremea kneazului Lazar (1389) "Nau para", unde azi mai sunt calugari romani si jumatate din sat vorbesc romaneste.

Urmeaza grupul compact de romani, in Bosnia, care la anul 1899, dupa un recensamant austriac numarau 298 000 de romani. Sarbii numesc aceasta provincie cu denumirea veche de "Stari - Vlah", sau Romanii Vechi, din care azi mai exista sate romanesti care pastreaza limba si mai putin credinta, desi in secolul XX, Jovan Cvijic ii pomeneste in cartea renumita "Balcansko Poluostrvo" (Peninsula Balcanica), ca fiind niste locuitori pasnici, harnici, care isi mutau biserica pe talpeti de lemn, din munte in munte, acolo unde isi pasteau turmele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.