Dacia - leaganul civilizatiei europene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Profesoara de arheologie si lingvistica Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, vorbeste despre spatiul Carpato-Dunarean ca despre vatra vechii Europe, considerandu-l locul de unde Europa a inceput sa existe. Din pacate, unii istorici romani nu sunt de aceeasi parere. La randul lor, profesorii Leon E. Stover si Bruce Kraig in cartea "The Indo-european heritage", aparuta l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dacia - leaganul civilizatiei europene

Profesoara de arheologie si lingvistica Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, vorbeste despre spatiul Carpato-Dunarean ca despre vatra vechii Europe, considerandu-l locul de unde Europa a inceput sa existe. Din pacate, unii istorici romani nu sunt de aceeasi parere. La randul lor, profesorii Leon E. Stover si Bruce Kraig in cartea "The Indo-european heritage", aparuta la Nelson-Hall Inc.,Publishers, 325 West Jackson Boulevard, Chicago, Illinois 60606, vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europa a mileniului 5 i.d.H., care isi avea locul in centrul Romaniei de azi.

Studiile de arheologie moleculara efectuate in ultimii ani au aratat fara dubiu ca ne situam pe primul plan in Europa ca vechime, civilizatia de pe teritoriul Daciei aparand cu mult inaintea celorlalte. Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie folosind polimerase chain reaction, pot determina originea materna a unor mumii vechi de sute si mii de ani. Teoria genoamelor situeaza spatiul carpato-dunarean ca fiind, nici mai mult nici mai putin decat, locul de unde a inceput Europa sa existe.

O alta somitate in domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford, Anglia, publica in anul 1993, la Barnes & Noble Books, New York, "The History of Civilization", "The Aryans". El exploreaza intr-un mod fascinant originea si difuzarea limbilor in Europa preistorica. In paginile 176-177 publica si o harta aratand leaganul aryenilor in timpul primei lor aparitii, si minune mare, spatiul Carpato-Dunarean este cel vizat.

Cand roata, plugul, jugul, caruta cu doua, trei si patru roti apar pentru prima data in lume pe teritoriul nostru, dacic, cand primul mesaj scris din istoria omenirii se gaseste tot pe teritoriul nostru, la Tartaria, cand primii fermieri din Europa sunt descrisi pe acelasi spatiu, intr-o perioada cand Anglia abia se separa de continent si din peninsula devenea insula - 6.500 d.i.H., (vezi John North, "A new interpretation of prehistoric man and the cosmos", 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas, New York, 10020, Chronology), nu ne ramane decat sa acceptam aceasta realitate si sa cercetam cu si mai multa indarjire istoria fascinanta a vechilor daci.

Faptul ca NOI suntem stramosii tuturor popoarelor latine si nicidecum o ruda marginala, abia acceptata, ar trebui sa ne faca sa ne mandrim si nu sa cautam contra-argumente. Originea autohtona a civilizatiei europene, contestata de unii alogeni, este explicabila mai ales prin vechimea locuitorilor pe aceste pamanturi, dar si prin studierea evolutiei geologice a teritoriului in care s-au nascut si au trait de aproape 2 milioane de ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.