Daca treci raul Selenei - Mihai Eminescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Element fundamental al ethosului eminescian, luna capata multiple valente poetice: decor nocturn, luminator de taina ce aureoleaza lumea, regina a noptii, ochi cu perspectiva inalta si totala si, poate, multe altele. Rapsod al maretiilor cosmice, al zborului interstelar si al ascensiunii, Eminescu nu a lasat deoparte simbolistica plurivoca a selenarului. Ea concorda intim cu predilectia poetului p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Daca treci raul Selenei - Mihai Eminescu

Element fundamental al ethosului eminescian, luna capata multiple valente poetice: decor nocturn, luminator de taina ce aureoleaza lumea, regina a noptii, ochi cu perspectiva inalta si totala si, poate, multe altele. Rapsod al maretiilor cosmice, al zborului interstelar si al ascensiunii, Eminescu nu a lasat deoparte simbolistica plurivoca a selenarului. Ea concorda intim cu predilectia poetului pentru somn si moarte. "Punctul cel mai insemnat de orientare uranica a poetului este luna" ; aceasta poate servi si ca loc de refugiu, de iesire din contingent.

Harul lui Eminescu de a exprima cele simtite si sesizate laconic si pe intelesul tuturor, era aproape unul divin.Poetul ridica termenii simpli la nivelul celor stiintifici, capabili de evocare a realitatii.
Poetul are dorinta nestavilita de a produce ceea ce a vazut, auzit, trait, dar nu oricum, ci ca cititorul sa "savureze " fenomenul cu acea simpla placere (in acelasi ton ), cu care acesta a fost "sorbit" de catre autor in procesul cunoasterii:" in acelasi ton in care opera a fost resimtita"-" E-o sara frumoasa AZ adormita desi este ziua".
In tot ceea ce scrie, Eminescu urmareste un scop clar: de a aduce la cunostinta cititorilor cele mai valoroase idei ale sale, idei care il dominau.

Din acest motiv, poetul proicteaza la dimensiunile fantasticului
universul poeticului eminescian romantic, dezvaluindu-se treptat particularitatile care-l ascensioneaza catre universalitatea literara.Eul liric invita cititorii la o calatorie imaginara prin parapetii mitului, ai evaziunii romantice, conducand catre imperiosul rau al Selenei, unde se pot bucura de un asfintit mirific, demn de o amintire memorabila.Descrierea poetica a asfintitului creioneaza idea de ciclicitate a celor doi astri solari, care infrumuseteaza globul pamantesc cu a lor lumina indispensabila " pare ca sara /desi-ntr-a soarelui lume eterna noapte nu tine".

Invitatia la un astfel de spectacol al lumii "sfatului soare" este realizata cu ajutorul descrierii acestui cadru, surprins la ceas de "sara frumoasa", luna fiind putin atipita printre razele soarelui, a carui stapanire mai domneste pe pamant "desi este ziua".Atmosfera acestui spatiu este incalzita de liliachiul aerului, "aerul vioriu" si in acelasi timp supraincarcata de puternicul odorizant floral ravasit printre "ostile florilor mandre".Personificat, aerul "adormitor", hipnotic, se ridica fruntas in ceata mandrelor fluorescente parfumate.Boarea acestui incantator aer, la ceas de "sara", se resimte si peste imprejurimile unui "codru maret", a carui desime este descrisa metaforic "unde arbor legat e de arbor", iar elementele de legatura a acestui vrednic codru, sunt lianele care atarna printre corolamentul arborilor , invartosat de "snopii de flori".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.