DESPRE VARSTA PRESCOLARA

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Numai un psiholog poate fi pe deplin constient de lucrurile incredibile pe care atatia oameni le ascund in adancul lor cu referire la sexualitate. Cum sa ne mai miram ca multor parinti le este greu sa raspunda intrebarilor copilului, sau sa se educe asupra acestui subiect pe care il gasesc atat de jenant si delicat?

Daca am fi avut norocul sa fi crescut in vreo insula, in marile Su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: DESPRE VARSTA PRESCOLARA

Numai un psiholog poate fi pe deplin constient de lucrurile incredibile pe care atatia oameni le ascund in adancul lor cu referire la sexualitate. Cum sa ne mai miram ca multor parinti le este greu sa raspunda intrebarilor copilului, sau sa se educe asupra acestui subiect pe care il gasesc atat de jenant si delicat?

Daca am fi avut norocul sa fi crescut in vreo insula, in marile Sudului, situatia ar fi fost cu totul alta. In aceste insule, adultii nu cunosc, practic nici un caz de homo-sexualitate, fetisism, voyeurism, sau alte deviatii sau nevroze sexuale care sunt, din pacate, atat de frecvente in societatea noastra. De ce? Pentru ca au primit o educatie sexuala sanatoasa cand erau copii.

Marea noastra majoritate nu am avut acest noroc. Eu sunt constienta de faptul ca dumneavoastra puteti urma sfaturile mele asupra educatie sexuale a copiilor dumneavoastra, numai in masura in care educatia, sau mai bine zis, non-educatia, sexuala pe care o aveti va va permite. Ideal ar fi sa tratati aceasta chestiune la fel de natural si linistit ca pe oricare alta. Copii nu simt nici un interes anormal pentru sexualitate: acest lucru nu ii obsedeaza. Adultii ii invata sa fie obsedati de sex.

In momentul in care copiii pun intrebari referitoare la sexualitate, este pentru ei ca si cum ar intreba de ce ploua, de ce pleaca soarele noaptea sau ce face florile sa creasca. Dar in momentul in care constata reactii foarte diferite din partea noastra vis-a-vis de intrebarile lor inocente despre sexualitate, au imediat sentimentul ca noi consideram aceste lucruri tabu si nesanatoase, dar totusi fascinante.

Inainte de toate trebuie sa incercam sa raspundem acestui gen de intrebari la fel de deschis, direct si cinstit, ca la oricare alta categorie de intrebari. Aceste intrebari vin tot timpul pe neasteptate. Prima intrebare pe care in mod inevitabil o va pune un copil de trei ani va fi " De unde vin copiii?" La care se poate raspunde foarte simplu: "Copiii vin din interiorul mamelor.

Ei cresc intr-un loc special, numit uter." Acest raspuns va fi suficient pana cand copilul va dori o explicatie mai completa. Dati raspunsuri scurte si simple intrebarilor puse despre problemele sexuale, ca pentru oricare alte intrebari. Daca micutul doreste o explicatie mai detaliata, nu va temeti sa raspundeti scurt. In mod sigur va mai pune si alte intrebari.

In acest sens, pentru un motiv pe care nu am reusit niciodata sa il inteleg, mamele spun uneori copiilor ca bebelusii cresc in stomacul mamelor. Ceea ce este bineinteles o grava eroare anatomica care planteaza tot felul de idei gresite si fantastice in constiinta copiilor privitoare la alte aspecte ale sexualitatii. Ce veti raspunde cand copilul intreaba: "Cum intra copilul in stomac?" sau "Cum iese copilul din stomac?" Vorbitii copilului despre uter, nu despre stomac.

Deseori copiilor le este teama sa puna intrebari. De aceea, in plus fata de raspunsurile pe care le dati intrebarilor puse, va mai trebui sa faceti un pas, si sa ii dati la acest stadiu de dezvoltare o educatie sexuala pozitiva. Este convenabil sa-i cititi o carte care ii va da, intr-un mod mai mult sau mai putin detaliat, o idee generala asupra procesului sexual si a modului in care copiii vin pe lume.

Nu trebuie o punere in scena speciala cand ii cititi aceasta carte. Nu fluturati steagul si nici ni-i spuneti pe un ton confidential: "In seara asta vom face educatie sexuala!" Cititii la fel cum ii cititi orice altceva. Raspundeti la intrebarile sale ca la oricare altele.

Exista totusi un lucru care poate face aceasta lectura ceva mai diferita. Din cauza atmosferei timorante si nesanatoase care inconjoara problemele sexuale in societatea noastra, copiii inteleg mai greu ceea ce le spunem legat de acest subiect. Matematicile si astronomia, mai putin incarcate emotional, le sunt deseori mai accesibile. De aceea trebuie sa repetam mai des explicatiile. O explicatie, ca raspuns la o intrebare a copilului nu va disipa neaparat dintr-o data confuzia din spiritul sau. Asa ca ar fi indicat sa-i cititi de mai multe ori aceasta carte.

Pentru a face o precizare, eu i-as citi-o o data la trei ani, o data la patru ani si inca o data la cinci ani. Din acel moment o va putea avea la dispozitie pentru consultare deoarece va sti sa citeasca. Modul in care intrebarile sunt tratate in aceste lucrari ar trebui sa aduca copilului tot ceea ce doreste sa stie pana la inceputul adolescentei. In acel moment va trebui abordata o educatie sexuala de un tip absolut nou.

Daca se intampla sa fiti insarcinata, este o ocazie potrivita sa informati copilul asupra sexualitatii nasterii. La momentul potrivit ii puteti dezvalui ca aveti un bebelus care creste in dumneavoastra, si care, in curand, va deveni fratiorul sau surioara lui. In acest scop, nu uitati ce am discutat in capitolul precedent despre gelozia intre frati si surori la nasterea unui nou copil.

Copilul va fi foarte curios sa stie cum creste acest bebelus in interiorul dumneavoastra , cum se hraneste, cum va iesi. Este momentul sa apelati la cartea de educatie sexuala pe care i-ati citit-o deja si sa o recititi. Atrageti-i atentia ca si el a fost la fel de mic si ca a crescut in interiorul dumneavoastra. Va fi curios sa vada cum arata el in diverse stadii de dezvoltare in interiorul uterului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.