DESPRE PSIHOLOGIA UNUI COPIL

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.68

nivel: Facultate

Psihologia moderna "refuza sa creada" ca este bine ca parintii sa fie liberali, iar prin acest liberalism intelegem permiterea copilului de a face tot ceea ce are chef sa faca. Nici un psiholog normal n-a sustinut vreodata o asemenea idee.

Dar, oricat de incredibil ar putea parea, am intalnit parinti care permit copiilor sa deseneze pe pereti deoarece ei cred ca ar produce un rau p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: DESPRE PSIHOLOGIA UNUI COPIL

Psihologia moderna "refuza sa creada" ca este bine ca parintii sa fie liberali, iar prin acest liberalism intelegem permiterea copilului de a face tot ceea ce are chef sa faca. Nici un psiholog normal n-a sustinut vreodata o asemenea idee.

Dar, oricat de incredibil ar putea parea, am intalnit parinti care permit copiilor sa deseneze pe pereti deoarece ei cred ca ar produce un rau psiholgic copilului daca ar incerca sa-l impiedice. De fapt, in majoritatea cazurilor de acest gen, mamei ii este teama sa spuna "nu" copilului si incearca sa faca apel la psihologia moderna pentru a masca lipsa de fermitate.

Al doilea principiu la care psihologia se fereste sa subscrie este ca pe masura ce copii trec prin diverse stadii de dezvoltare, parintii trebuie sa se mentina la distanta fara a interveni deloc in dezvoltarea copilului lor. Sigur este faptul ca cei mici trec prin etape de dezvoltare distincte, mai ales la varsta prescolara. O mama nu trebuie sa se astepte ca un copil de patru ani sa reactioneze la fel ca unul de trei.

De asemenea ea nu trebuie sa ramana pe margine, crezand ca nu-i poate modifica niciuna din aceste etape. Am intalnit parinti care tolerau copiilor lor un comportament vulgar, in ideea ca acestia din urma se gasesc in plina evolutie. Aici de obicei tatal ridica din umeri spunand ca nu este nimic de facut.

Parintii trebuie sa reactioneze. Modul in care vor aborda o anumita etapa in dezvoltarea unui copil va actiona direct asupra felului in care copilul va reusi sa o depasasca. Am consacrat un spatiu extins in aceasta lucrare etapelor de dezvoltare a copiilor deoarece sunt de parere ca parintii trebuie sa le cunoasca cat mai precis cu putinta.

De asemenea, numerosi parinti sunt convinsi ca psihologia moderna le interzice sa aplice vreo pedeapsa corporala copiilor. Unii psihologi si psihiatri au enuntat intradevar aceasta idee. Parerea mea profesionala este ca nu e posibil sa cresti in mod "eficace" un copil, mai ales baietei agresivi si plini de vitalitate, fara o pedeapsa cat de mica. Asta nu inseamna insa ca orice pedeapsa este buna pentru copil. In capitolul consacrat disciplinei voi vorbi despre pedepsele pozitive si cele negative. Totusi, sunt de parere ca unele pedepse sunt necesare, chiar inevitabile, pentru a creste copii cu un psihic sanatos.

Alta notiune curent raspandita este aceea ca un parinte nu trebuie sa arate niciodata copilului ca este nervos sau contrariat. Toti parintii au perioade de euforie si perioade de depresie. Cateodata ne simtim foarte bine in timp ce punem la punct pe micutul cu comportament dificil. Alteori cea mai mica gresala ne face sa ne iesim din minti. Este important pentru parinti a putea sa-si exprime sentimentele si trairile cu cea mai mare sinceritate.

Psihologia nu ne invata ca trebuie sa ramanem mereu calmi si senini. Daca ar fi fost asa, ar fi impus parintilor o tensiune emotionala imposibila. In general, oamenii cred ca un psiholog le va spune ce trebuie sa simta in calitate de parinte si ce fel de comportament, "stiintific" normal, trebuie sa adopte fata de copiii pe care ii cresc.

Este regretabil faptul ca unii psihologi au lasat sa se inteleaga asta. Din nefericire nimeni nu se poate abtine sa-si faca griji sau sa gandeasca altfel decat de obicei. Sentimentele sunt spontane iar gandurile iau nastere in spiritul nostru fara a ne putea impotrivi.

Nu voi incerca sa explic parintilor ce ar trebui sa simta. Voi explica doar ce trebuie facut. Actiunile dumneavoastra sunt subordonate vointei iar sentimentele nu. Va voi da notiuni care va vor ajuta sa intelegeti mai bine pe cel mic si voi sugera modul in care trebuie folosite aceste notiuni pentru a avea ca rezultat o fiinta fericita si inteligenta.

Este posibil ca unii dintre dumneavoastra sa nu fie capabili sa urmeze sfaturile din aceasta carte si din nici o alta. Va veti da seama ca in ciuda tuturor eforturilor sincere din partea dumneavoastra , copiii va scapa din mana si sunteti la capatul puterilor. O astfel de situatie arata ca aveti nevoie de interventia unui specialist. Cu alte cuvinte, aveti nevoie de altceva decat de carti. Disperarea scoate la ivela faptul ca suferiti de pe urma unui blocaj afectiv si numai un specialist va poate ajuta sa il depasiti.

Pentru dumneavoastra esentialul este ca primii 5 ani din viata copilului sunt anii cei mai importanti, anii de formare. Nu spun prin asta ca anii ce urmeaza sunt mai putin importanti, ca totul se termina pentru el inainte de a sasea aniversare: cert este faptul ca primii 5 sunt determinanti.

In momentul in care copilul atinge varsta de 6 ani, structurile esentiale ale personalitatii sale sunt deja formate. Aceasta personalitate pe care o va avea toata viata. Ea va determina, in mare parte, reusita scolara si cea a vietii adulte; comportamentul in societate, atitudinea vis-a-vis de problemele sexuale, cum ii va fi tineretea, cu ce fel de persoana se va casatori si cum va reusi aceasta casnicie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.