D-l Goe - caracterizare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.46

nivel: Gimnaziu

Caragiale aparține perioadei marilor clasici alături de Creanga, Eminescu si Slavici. El este cea mai mare dramaturg roman si creatorul schiței in literatura noastră. Publicata mai intai in ziarul universul, opera „D-l Goe” a apărut in 1901 in volumul momente si schițe. Un mare critic al vremii i-a spus lui Caragiale ca ar fi trebuit sa intituleze acel remarcabil volum „monumente[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: D-l Goe - caracterizare

Caragiale aparține perioadei marilor clasici alături de Creanga, Eminescu si Slavici. El este cea mai mare dramaturg roman si creatorul schiței in literatura noastră. Publicata mai intai in ziarul universul, opera „D-l Goe” a apărut in 1901 in volumul momente si schițe. Un mare critic al vremii i-a spus lui Caragiale ca ar fi trebuit sa intituleze acel remarcabil volum „monumente”, nu „momente”.

Goe este personajul principal al schiței, prezent in toate momentele subiectului si in relație cu toate celelalte personaje. El este prezentat cu ajutorul caracterizării directe si indirecte.

Caracterizarea directa e făcuta de către alte personaje, damele, care ii conturează un fals portret: „ e lucru mare cat e de deștept”, „cu ce nu-i sade lui bine”, „simțitor, procopsit”, „apoi de, n-a invatat toata lumea carte ca dumneata”. Portretul fizic lipsește dar se dau câteva detalii vestimentare, care trădează originea sociala a tânărului, dintr-o familie burgheza care punea mare accent pe aspectul exterior, dovedindu-si superficialitatea.

Caracterizarea indirecta reiese din fapte, relațiile cu celelalte personaje, comportament si limbaj. Lenea si dezinteresul fata de învățătură reies încăț de la începutul schiței, când cititorul afla ca băiatul a fost dus la București pentru nu a mai ramane repetent. Pe peronul din Urbea X băiatul își demonstrează nerăbdarea și impulsivitatea, dovedind ca este obișnuit sa i se facă totul pe plac.

In continuare cititorul afla ca modul in care băiatul cere sa i se facă pe plac este țipatul si bătaia din picior. Discuția filologica despre forma corecta a cuvântului marinar demonstrează incultura acestui școlar întârziat. După ce propune si el tot o forma incorecta, le numește proaste pe dame „vezi ca sunteți proaste amândouă”.

Sosește trenul si femeile si găsește loc, iar Goe ramane pe colidor cu barbatii. Tot aceeași dorința de a părea mai matur decât in realitate este ilustrata si prin gestul matusii, de a-i pune biletul la pălărie „ca așa țin barbatii biletul”. Neascultator si incapatanat, scoate capul pe fereastra si si pierde pălăria împreuna cu biletul. După o cearta de mahala, damele platesc biletul si o amenda. Lipsa de respect este ilustrata atunci când tanarului care îl sfătuiește sa nu scoata capul pe fereastra, ii răspunde : „ce treaba ai tu uratule”.

Băiatul este nepoliticos pentru ca le da replici jignitoare lui mam-mare si mamitei. Infantilismul copilului este demonstrat de discuția pe care o poarta cu damele după ce se lovește cu nasul de clanța ușii cupeului. Neastâmpărat si neascultător, se blochează in baie, de unde este scos după multe țipete disperate. In punctul culminant trage semnalul de alarma, provocând oprirea trenului. După aceea, doarme cuminte in brațele lui mam-mare dovedind lipsa de răspundere pentru faptele sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.