D-l Goe - Apartenenta la specia literara schita

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.74

nivel: Gimnaziu

Referat despre D-l Goe - Apartenenta la specia literara schita
Schita este o opera epica – o naratiune – in proza, de mici dimensiuni, in care se relateaza o singura intamplare semnificativa din viata unor personaje. Actiunea dintr-o schita se petrece untr-un interval de timp scurt, cel mult o zi, si intr-un timp restrans.

Tema schitei ‘D-l Goe…&rsquo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: D-l Goe - Apartenenta la specia literara schita

Referat despre D-l Goe - Apartenenta la specia literara schita
Schita este o opera epica – o naratiune – in proza, de mici dimensiuni, in care se relateaza o singura intamplare semnificativa din viata unor personaje. Actiunea dintr-o schita se petrece untr-un interval de timp scurt, cel mult o zi, si intr-un timp restrans.

Tema schitei ‘D-l Goe…’ este prezentarea efectelor unei educatii gresite primite in familie.

Titlul coincide cu numele personajului principal, caruia autorul ii adauga apelativul reverentios ‘Goe’, evidentiindu-se contradictia dintre aparenta si esenta prezenta pe parcursul intregii schite.

Fiind o opera epica, intamplarile sunt povestite de un narator, iar autorul isi exprima in mod indirect gandurile si sentimentele, prin intermediul actiunii si al personajelor. Spre deosebire de alte shite, in care naratorul este personaj, aici naratorul isi anunta de la inceput intentia de a ramane in afara faptelor relatate : ‘Putin ne importa daca aceste trei dame…’. Ca orice opera epica, si schita ‘D-l Goe…’ poate fi structurata pe momentele subiectului.

Intamplarea povestita se rezuma la o calatorie cu trenul, din urbea X pana la Bucuresti, a tanarului Goe, impreuna cu ‘cele trei dame’. Intraiga actiunii este constituita de motivul calatoriei anuntat de la inceput : ‘Ca sa nu mai ramaie repetent si anul acesta’. Expozitiunea prezinta cele trei ‘dame’, frumos ‘gatite’, care, impreuna cu ‘tanarul Goe’, asteapta trenul pentru Bucuresti, pe peronul din urbea X. Goe imbracat cu ‘un frumos costum de marinar’, este nerabdator datorita intarzierii trenului. Forma corecta a cuvantului ‘marinar’ declanseaza o discutie ‘filologica’, pe care repetentul o incheie cu obraznicie : ‘Vezi ca sunteti proaste amandoua ?’.

Desfasurarea actiunii debuteaza cu venirea trenului si urcarea precipitata a familiei in vagon. Dupa ce se fac locuri pentru ‘dame’, Goe ramane pe corido ‘cu barbatii’. Scoate capul pe fereastra, iar atunci cand i se spune ca nu e bine sa faca asta, raspunde impertinent si ‘scoate iar capul pe fereastra’. Urmarea neascultarii este pierderea palariei si a biletului de calatorie prins in ‘pamblica palariei’, fapt ce provoaca zbieretele disperate ale copilului. Intre timp, soseste conductorul pentru a controla biletele si, dupa lungi discutii, doamnele sunt nevoite sa plateasca biletul ‘puisorului’ si o amenda ‘pe deasupra’. Suparata, mamitica il zguduie pe Goe, spre supararea lui mam-mare, care ii ia apararea si il trage in partea cealalta. Din aceste miscari, combinate cu ‘clatinatura vagonului in alt sens’, Goe isi pierde echilibrul si, lovindu-se la nas, incepe sa urle. Palaria pierduta este inlocuita de mam-mare cu un beret, iar Goe se va impaca cu mamitica. Cucoanele vor sta de vorba si, dupa un timp, mam-mare constata lipsa copilului, pe care-l va gasi, blocat in toaleta. Goe este eliberat cu ajutorul conducatorului si bunica se hotareste sa-l supravegheze.

Punctul culminant este atins atunci cand Goe trage semnalul de alarma si opreste trenul. Cu toate cercetarile intreprinse de personalul trenului faptasul nu este prins, deoarece mam-mare doarme cu puisorul in brate.

Deznodamantul este simplu. Trenul ajunge la Bucuresti, iar cele trei cucoane impreuna cu puisorul lor se suie intr-o trasura si comanda : ‘La bulivar, birjar, la bulivar !...’.

Aceasta opera literara prezinta o singura intamplare, calatoria cu trenul, care prilejuieste evidentierea lipsei de educatie de care da dovada Goe. Trasaturile sale de caracter – obraznicia, aroganta, neastamparul – sunt efecte ale lipsei de educatie si a proastei cresteri oferite de familie. Personajul Goe este construit pe efectele contradictiei dintre aparenta si esenta. Valoare artistica a operei este data si de talentul autorului de a imbina dialogul cu naratiunea, moduri de expunere care au rolul de a sublinia trasaturile morale ale personajelor. Actiunea se petrece in timp scurt, spatiul este restrans, iar numarul de personaje este redus. Avand aceste trasaturi, opera literara ‘D-l Goe…’ se incadreaza in specia literara schita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.