D-l Goe

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.07

nivel: Gimnaziu

Schița este o operă epică- o narațiune- în proză, de mici dimensiuni, în care se relatează o singură întâmplare semnificativă din viața unor personaje. Acțiunea din shiță se petrece într-un interval de timp scurt, cel mult o zi, și într-un spațiu restrâns.

În opera literară ,,D-l Goe...", care este o shiță, I.L.Caragiale evidențiază efectele dăunătoare pe care ducația greș[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: D-l Goe

Schița este o operă epică- o narațiune- în proză, de mici dimensiuni, în care se relatează o singură întâmplare semnificativă din viața unor personaje. Acțiunea din shiță se petrece într-un interval de timp scurt, cel mult o zi, și într-un spațiu restrâns.

În opera literară ,,D-l Goe...", care este o shiță, I.L.Caragiale evidențiază efectele dăunătoare pe care ducația greșită din familie le are asupra comportamentului copilului.

Titlul schiței este alcătuit din numele personajului principal,Goe, precedat de abrevierea apelativului ironic ,,Domnul". Întâmplările narate evidențiază contradicția dintre esență și aparență, deoarece comportamentul copilului este o parodiere a conduitei civilizate și mature.

Fiind o operă epică, autorul își exprimă în mod indirect gândurile și sentimentele prin intermediul acțiunii și al personajelor. Întâmplările sunt povestite prin intermediul naratorului. Spre deosebire de schița ,,Vizită", în care naratorul este și personaj, aici naratorul își anunță de la începutul schiței intenția de a rămâne în afara faptelor relatate la persoana a III-a.

Ca în orice operă literară epică, schița ,,D-l Goe..." poate fi structurată pe momentele subiectului.

Întâmplarea povestită se rezumă la o călătorie cu trenul din urbea X până la București a tânărului Goe, împreună cu ,,cele trei dame": mam`mare, mamițica și tanti Mița. Motivul călătoriei, care constituie și intriga acțiunii, este anunțat de la început: ,,Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta".

În expozițiune sunt prezentate cele trei ,,dame", care, ,,frumos gătite", așteaptă împreună cu ,,tânărul Goe", pe peronul gării din urbea X, trenul care urma să le ducă la București.

Goe, îmbrăcat cu ,, un frumos costum de marinar", își manifestă nerăbdarea cauzată de întârzierea trenului. Tot acum, în urma unei discuții ,,filologice" privind forma corectă a cuvântului ,,marinar", repetentul își dezvăluie obrăznicia, trăgând o concluzie categorică"- Vezi că sunteți proaste amândouă?".
Venirea trenului și urcarea precipitată a familiei marchează începutul desfășurării acțiunii.

După ce se fac locuri pentru ,,dame", Goe rămâne pe coridorul vagonului ,,cu bărbații". Scoate capul pe fereastră , iar atunci când i se atrage atenția că nu e bine să facă asta, răspunde impertinent și ,, scoate iar capul pe fereastră". Urmarea neascultării este pierderea pălăriei și a biletului de călătorie, care era în ,,pamblica pălăriei", întâmplare ce provoacă zbieretele disperate ale copilului. Între timp, sosește conductorul pentru a controla biletele și, după largi discuții de mahala, cele trei doamne sunt nevoite să plătească biletul ,,puișorului" și o amendă ,,pe deasupra".

Enervată, mamițica îl zguduie pe Goe, spre supărarea bunicii, care-i ia apărarea și-l trage în partea cealaltă. Din aceste mișcări bruște, combinate cu ,, clătinătura vagonului în alt sens", Goe își pierde echilibrul și, lovindu-se la nas, începe să urle. Pălăria pierdută este înlocuită de bunica prevăzătoare, cu ,,un beret". Mamițica îi dă lui Goe ,,ciucalată" pentru a se împăca și, în timp ce cucoanele stau de vorbă, copilul dispare pe coridor.

După un timp, mam`mare constată absența băiatului, pe care-l găsește, după momente de disperare, blocat în ,,compartimentul unde nu intră decât o persoană". Goe este eliberat cu ajutorul conductorului și bunica se hotărăște să rămână cu el pe culoar pentru a-l supraveghea.

Acum acțiunea atinge punctul culminant, deoarece, în ciuda sfaturilor bunicii, Goe trage semnalul de alarmă și oprește trenul. Cu toate cercetările întreprinse de personalul trenului, care ,,umblă forfota", făptașul nu este prins, deoarece ,,mam`mare doarme în fundul cupeului cu puișorul în brațe".

Deznodământul este simplu. Trenul ajunge la București, iar cele trei cucoane însoțite de ,,puișorul"lor pornesc spre ,,bulivar" într-o trăsură.
Personajele acestei opere literare sunt: Goe - personaj principal - și cele trei dame - care nu se individualizează prin comportament.

În această operă literară este povestită o singură întâmplare, călătoria cu trenul din urbea X până la București, care prilejuiește evidențierea lipsei de educație de care dă dovadă Goe. Toate trăsăturile sale de caracter - obrăznicia, aroganța, neastâmpărul - sunte efectele lipsei de educație subordonându-se proastei creșteri. Cele trei cucoane dovedesc incultură și lipsă de educație.

Asupra aspectului fizic al personajelor naratorul nu se oprește, ci sugerează, printr-un singur aspect vestimentar, pretențiile de a aparține înaltei clase sociale, care sunt contrazise de realitate.

Valoarea artistică a operei este dată și de talentul lui Caragiale de a îmbina dialogul cu narațiunea, care au rolul de a evidenția trăsăturile morale ale personajelor, caracterizate prin fapte și limbaj. Prin ceea ce fac și prin felul în care vorbesc, ele stârnesc râsul, ceea ce evidențiază, o dată în plus, inegalabila capacitate a lui Caragiale de a realiza comicul de situație și de limbaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.