Cuviosul staret Gheorghe de la Cernica

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fiind inzestrat de Dumnezeu cu o viziune clara asupra inalAZtei trairi religioase, cistigindu-si ascultarea si smerita cugetare calugareasca prin rugaciune neintrerupta si osteneli neprecuAZpetite, devenind staret si organizator al vietii de obste la manasAZtirea Cernica, la Caldarusani si, in mod indirect, la Curtea de Arges, Cuviosul Gheorghe a luminat si lumineaza ca un astru pe cerul vietii mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cuviosul staret Gheorghe de la Cernica

Fiind inzestrat de Dumnezeu cu o viziune clara asupra inalAZtei trairi religioase, cistigindu-si ascultarea si smerita cugetare calugareasca prin rugaciune neintrerupta si osteneli neprecuAZpetite, devenind staret si organizator al vietii de obste la manasAZtirea Cernica, la Caldarusani si, in mod indirect, la Curtea de Arges, Cuviosul Gheorghe a luminat si lumineaza ca un astru pe cerul vietii monahale reorganizate de el si de ucenicii sai.

Din pomelnicul pe care 1-a lasat, ca si din insemnarile unor cercetatori ai vietii sale, constatam ca el s-a nascut in anul 1730, din parinti credinciosi si de bun neam in localitatea Saliste, linga Sibiu. Veche asezare romaneasca din Transilvania, menAZtionata documentar in anul 1354, este cunoscuta prin frumoaAZ
sele tesaturi si stravechile traditii ortodoxe care se pastreaza cu sfintenie si astazi.

Inzestrat din nastere cu acea inclinatie sufleteasca de a sluji lui Dumnezeu si oamenilor sub forma unei inalte vieti spiriAZtuale, inclinatie cultivata, se vede, inca in sinul familiei sale, tinarul Gheorghe, la virsta de 19 ani, paraseste "casa parinteasca si se indreapta catre Bucuresti. Purta in inima sfaturile Min-tuitorului Iisus Hristos adresate tinarului bogat: A©Daca voiestisa fii desavirsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa acea, vino si urmeaza-MiA>> (Matei 19,21).

Ajungind aici, la mitropolie, si dorind sa-si inchine intreaga sa fiinta unei intense trairi monahale, viitorul staret cunoaste intimplator prin anul 1750 un ierarh grec cu care pleaca la Constantinopol. Peste putin timp s-au stabilit amindoi in manasAZtirea Vatoped, din Athos. Raminerea sa la Sfintul Munte, sub indrumarea acestui parinte duhovnicesc, a avut o deosebita inAZsemnatate in orientarea si formarea pentru inalta viata duhovAZniceasca. Facind cunostinta cu modul de viata idioritmic si cu cel de obste, din alte manastiri atonite, el a inceput sa-si imAZpuna o aspra traire monahala prin infrinare si posturi, prin privegheri de toata noaptea si meditatii indelungate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.