Cuvinte si ganduri despre epoca si personalitatea regelui Carol I

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.66

nivel: Liceu

Viata sociala si politica in timpul domniei lui Carol I iau un avant deosebit.S-au organizat institutiile romanesti de credit si asigurare. Dupa momentul 1864 cand s-a deschis Casa de Depuneri si Consemnatiuni s-au creat Creditul Funciar Rural (1873) si Creditul Urban (1874) din Bucuresti. In acest timp au aparut asociatiile de asigurare Dacia, Romania, Unirea si Banca Nationala a Romaniei, cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cuvinte si ganduri despre epoca si personalitatea regelui Carol I

Viata sociala si politica in timpul domniei lui Carol I iau un avant deosebit.S-au organizat institutiile romanesti de credit si asigurare. Dupa momentul 1864 cand s-a deschis Casa de Depuneri si Consemnatiuni s-au creat Creditul Funciar Rural (1873) si Creditul Urban (1874) din Bucuresti. In acest timp au aparut asociatiile de asigurare Dacia, Romania, Unirea si Banca Nationala a Romaniei, cu drept de a bate moneda (fondata dupa castigarea independentei prin razboiul din 1877-1878).

S-a acordat o mare atentie dezvoltarii cailor de comunicatie, a cailor ferate, s-a creat o retea nationala de cai ferate indispensabila progresului economic si ordonarii legaturilor cu provinciile romanesti aflate sub stapanire straina.S-a extins reteaua telegrafica si rutiera, s-a reorganizat posta si modernizat porturile dunarene, s-a format o flota comerciala.In 1869 s-a inaugurat calea ferata Bucuresti- Giurgiu, iar Romania avea in 1878 o retea de cai ferate de 1300 km.

Caile ferate au demonstrat utilitatea si-n contributia data la castigarea razboiului de independenta din 1877-1878 impotriva Inaltei Porti, adica a Turciei, mai ales datorita personalitatii regelui Carol I, care prin prestigiul si respectul de care se bucura in lume a reusit sa atraga in Romania fonduri masive de capital englez, austriac, francez si german. Liber-schimbismul ( comert fara de taxe vamale) bazat pe Conventia cu Austro-Ungaria din 1875 cu urmari nefaste pentru tanara industrie romana, trebuia inlocuit cu protectionismul vamal sustinut de personalitati ca: Al. D. Xenopol (profesorul lui N.Iorga),

Bogdan P.Hasdeu si chiar de Mihai Eminescu, acesta putandu-se realiza doar cu ruperea raporturilor de suzeranitate cu Poarta.
Incercari de obtinere, pe cale diplomatica a independentei Romaniei, respinse de marile puteri, au avut loc intre anii 1870-1876, cu sprijinul nemijlocit al regelui nostru Carol I.Romania urmarea si sustinea de multa vreme moral si material miscarea de eliberare nationala a popoarelor din Balcani. Eforturile ei s-au intensificat dupa rascoala antiotomana din 1875 in Bosnia si Hertegovina si dupa rascoala bulgara, reprimata sangeros in 1876.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.