Cutremurul si efectele lui

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.90

nivel: Liceu

Referat despre Cutremurul si efectele lui
Semnale de advertisment:
Schimbarea comportamentului animalelor poate semnala apropierea unui cutremur.Caini scheauna,caii se sperie,pasarile devin nelinistite si zboara in cerc.In1975 locuitorii unui oras chinezesc au observat mai multe semnale ale cutremurului, printre care comportamentul ciudat al animalelor, parasindu-si locuintele cu cat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cutremurul si efectele lui

Referat despre Cutremurul si efectele lui
Semnale de advertisment:
Schimbarea comportamentului animalelor poate semnala apropierea unui cutremur.Caini scheauna,caii se sperie,pasarile devin nelinistite si zboara in cerc.In1975 locuitorii unui oras chinezesc au observat mai multe semnale ale cutremurului, printre care comportamentul ciudat al animalelor, parasindu-si locuintele cu cateva ore inainte de cutremur. Cercetatori studiaza si apele fantanilor in zonele seismice deoarece inainte ca rocile subterane sa se sfarame in bucati,structura lor cristalina devine deschisa, apoi se inchide din nou eliberand radon in apele freatice,radonul ajungand si in fantini.

Cresterea concentratiei radonului in apele de fantina,poate fi un semn de avertizare al cutremurului.Imediat inainte de seism se pot elibra si gaze cu incarcare electrica. Acestea sunt slab incandescente si se numesc: ”lumini seismice”. Cercetatori au observat ca inainte de cutremur,concentratia de hidrogen poate fi de 10 ori mai mare langa liniile de refractie.

Din pacate nu toate cutremurele sunt insotite de asemenea fenomene.Din acest motiv oameni de stiinta au dezvoltat diferite tehnici pentru o pronosticare exacta. S-au folosit aparate de masura speciale pentru detectarea unor cresteri de tensiune deasupra liniilor de refractie. Aceste crapaturi imense se pot intinde pe o lungime de cativa km, la suprafata pamintului sau in profunzime. Aparatele de masurare a inclinarii- acestea seamana cu nivela folosita de dulgheri si zidari, urmaresc miscarile produse la suprafata pamintului. Aparatele de masura a alunecari-cabluri intinse de-a lungul liniilor de refractie, semnaleaza miscarile laterale. Insa in detectarea cutremurelor sunt folosite si aparate mai precise si mai sofisticate: detectoarele de cutremur.

-Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare in cazul unor cutremure.Acest aparat sensibil sesizeaza si masoara chiar si cele mai mici vibratii subterane pe care le transforma in semnale electrice si le inregistreaza intr-un grafic.Din citirea diagramei,seismologi pot observa imediat cea mai mica tensiune produsa in roci.

O alta metoda de observare a miscarii pamintului este transmiterea unor semnale de sateliti la diferite statii de receptie terestre. Din reteaua de semnale prin satelit oamenii de stiinta isi pot da seama daca s-a schimbat pozitia una fata de alta a statiilor de receptie. Cercetatorii studiaza posibilitatea de diminuare a efectului distrugator al cutremurelor. Dupa unii cu mici explozii controlate se pot provoca cutremure de intensitate scazuta, slabind astfel tensiunea rocilor care determina cutremurele puternice. In cateva locuri au injectat apa in liniile de refractie, provocand cutremure mai mici. De aici s-a tras concluzia ca prin cutremure mici si controlate se pot elibeta de-a lungul liniilor de refractie tensiunile acumulate.

2.Cutremurul-explicatie stiintifica
Seismologia este stiinta care se ocupa cu studiul cutremurelor.
Cuvantul “seismologie” isi are originea in cuvintele grecesti “seismos” care inseamna cutremur si “logos” care inseamna stiinta.

O definitie mai exacta a seismologiei ar suna in felul urmator: Seismologia este stiinta care studiaza undele elastice seismice. Aceasta inseamna ca se ocupa cu:
1. studierea surselor undelor seismice(cutremure, explozii, etc. ).
2. propagarea undelor seismice prin interiorul pamantului.
3. inregistrarea undelor seismice si interpretarea inregistrarilor realizate.

Undele seismice pot fi clasificate in doua categorii principale:
-unde interne,care se propage prin interiorul pamantului
-unde de suprafata,care se propaga de-a lungul unor anumite suprafete

Undele interne sunt considerate “unde libere”, in sensul ca ele se pot propaga practic in orice directie prin interiorul Pamantului.
Undele de suprafata sunt considerate “unde legate”, in sensul ca ele sunt legate de o anumita suprafata sau de un anumit strat in timpul propagarii lor.

Undele interne sunt de 2 tipuri:
-unde longitudinale sau de dilatatie,numite si unde P
-unde transversale sau de forfecare,numite si unde S

Undele de suprafata sunt si ele de mai multe feluri:
-unde de tip Love (L) sau de tip Raylaugh (R)
-unde Stanley(legate de undele de tip R),care se propaga la o suprafata de discontinuitate din interiorul pamantului
-unde canal,care se propaga de-a lungul unui strat din interiorul pamantului.

In ceea ce priveste vitezele de propagare avem:
VP>VS >VL >VR
Undele seismice sunt produse de surse cum sunt cutremurele si exploziile.O sursa de unde seismice este caracrerizata de urmatorii parametrii
1. Longitudinea si latitudinea epicentrului(adica punctul pe suprafata pamantului aflat pe aceasi verticala cu sursa)
2. Adancimea la care se afla sursa(sursa este numita hypocentrul)
3. Magnitudinea evenimentului(energia undei seismice)

Pentru determinare parametrilor 1-3 sunt necesare determinari in timp(timpii de sosire a undelor seismice la diferite seismografe).Pentru determinarea parametrului 4 sunt necesare masuratori de amplitudine si perioada.

Desi nu este un parametru al sursei,o importanta deosebita are si notiunea de intensitate a cutremurului. Ea depinde de punctul de observatie, fiind maxima in zona epicentrului. Intensitatea este estimata pe baza unei scale stabilite in mod conventional, in functie de efectele pe care le are evenimentul. In mod uzual se foloseste o scala cu 12 grade numita “scala Mercalli, Cancani, Sieberg”. Aceasta scala a fost modificata de mai multe ori, ultima modificare conducand la scala MKS (dupa numele seismologilor Medvedev, Sponheuer si K rn?k).

Ea este prezentata sumar in continuare:
SCALA MSK
1. Neperceptibil: intensitatea vibratiei este sub limita de sensibilitate umana;poate fi inregistrat de seismografe.
2. Foarte slab: vibratiile sunt simtite de oamenii aflati in casa,in repaus,in special la etajele superioare ale unei cladiri.
3. Slab:este observat numai de unele persoane;vibratiile sunt asemanatoare cu cele datorate trecerii unui camion.
4. General observabil: este observat de multe persoane;vibratiile sunt asemanatoare cu cele datorate trecerii unui camion greu,incarcat.
5. Trezeste din somn:multi oameni adormiti sunt treziti din somn;in cladiri este simtit de toti oamenii,in exterior de foarte multi; cladirile vibreaza,obiectele suspendate oscileaza sensibil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.