Cutremurele de pamant - hazarde

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.42

nivel: Gimnaziu

Cum se formeaza cutremurele?

Energiile interne ale Pamantului dau nastere si vulcanilor, vinovati si ei de cutremure.Inainte de eruptia unui vulcan, in timpul si dupa, se produc cutremurele.O alta categorie ar fi cutremurele tectonice.Acestea sunt mai puternice si se petrec cel mai des.
Odata cu dezvoltarea geologiei, s-a descoperit ca acesta este format din mai multe s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cutremurele de pamant - hazarde

Cum se formeaza cutremurele?

Energiile interne ale Pamantului dau nastere si vulcanilor, vinovati si ei de cutremure.Inainte de eruptia unui vulcan, in timpul si dupa, se produc cutremurele.O alta categorie ar fi cutremurele tectonice.Acestea sunt mai puternice si se petrec cel mai des.
Odata cu dezvoltarea geologiei, s-a descoperit ca acesta este format din mai multe straturi.Stratul de la suprafata se numeste scoarta terestra.

Aici se produc cutremurele.Rocile care formeaza aceasta scoarta sunt in continua miscare deaorece gravitatia le forteaza sa “se aranjeze”tot timpul intre ele.Aceste miscari ale rocilor stau de obicei in spatele cutremurelor tectonice.Sunt insa si cazuri cand in miezul planetei noastre au loc diferite transformari care produc atat de multa energie incat ajung sa zguduie chiar si scoarta Pamantului.

Elemmentele unui cutremur

Locul propriu-zis unde rocile se misca(la catva km adancime)se numeste “focarul cutremurului”sau “hipocentru”.Locul de la suprafata, stuat direct deasupra focarului se numeste “epicentru”.Atunci cand se decalseaza un cutremur se produc niste vibratii sau unde.Ele sunt mai puternice in focar si isi pierd din intensitate pe masura ce se departeaza de acesta.Aceste unde se deplaseaza cu viteze foarte mari(3-4 km/sec.)

Durata si forta cutremurelor

Un cutremur nu dureaza niciodata mai mult de cateva secunde.Cand simtim zuduiturile pe o perioada mai indelungata e vorba de fapt, de un lant de cutremure.De obicei, in acest lant de zuduituri, prima e cea mai puternica.
Din cele peste 100 000 de cutremure care au loc annual, nu toate sunt la fel de puternice.Unele sunt simtite doar de aparate speciale de masura.Ceretatori precum:Marcalli sau Richter le-au clasificat in funtie de forta lor.Astfel exista cutremure imperceptibile,foarte slabe sau slabe pana la cele foarte tari,distrugatoare,nimicitoare sau catastrofale.

Inregistrarea si masurarea cutremurelor

Cei ce studiaza cutremurele se numesc seismologi,iar instrumental de masurare a undelor seismice se numeste siesmograf sau siesmometru.Acesta are un tambur si o penita suspendata.In timpul unui cutremur, tamburul se misca, iar penita traseaza pe el o siesmograma.
Exista doua scari pentru masurarea cutremurelor:scara Richter, care masoara intensitatea undelor seismice si scara Mercalli, care masoara efectele asupra oamenilor si cladirilor.

Efectele unui cutremur

In urma cutremurelor se distrug multe locuinte, se sparg conducte de apa, de gaz, se rup cablurile electrice,etc.Apa devine poluata so produce infectii.Se isca incendii si explozii care produc mai multe victime si distrugeri decat cutremurul insusi.Aerul devine si el poluat si greau irespirabil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.