Curtea Penala Internationala

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.69

nivel: Facultate

Dreptul penal international opereaza cu o notiune specifica, notiunea de infractiune internationala. Acest tip, relativ nou de infractiune a aparut o data cu trecerea in sfera internationala a altor infractiuni din competenta statelor si a necesitatii incriminarii internationale a unor infractiuni grave. Unul din precursorii si fondatorii dreptului international penal, arata ca infractiunea intern[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curtea Penala Internationala

Dreptul penal international opereaza cu o notiune specifica, notiunea de infractiune internationala. Acest tip, relativ nou de infractiune a aparut o data cu trecerea in sfera internationala a altor infractiuni din competenta statelor si a necesitatii incriminarii internationale a unor infractiuni grave. Unul din precursorii si fondatorii dreptului international penal, arata ca infractiunea internationala este actiunea sau omisiunea sanctionata cu o pedeapsa pronuntata si executata in numele comunitatii statelor.

Dreptul international penal este o ramura distincta, parte a dreptului international public, formata din ansamblul regulilor, institutiilor si procedurilor privind reprimarea crimelor de drept international. Notiunea de "drept international penal" nu trebuie confundata cu cea de "drept penal international", care cuprinde ansamblul regulilor de drept intern care au ca obiect savarsirea unor infractiuni cu elemente de extraneitate (normele privind extradarea, asistenta judiciara internationala, cooperarea politieneasca etc.).

Conceptia statului modern determina divizarea fenomenelor economice, sociale si politice intr-o stransa dependenta, pentru apararea valorilor esentiale ale societatii. Viata sociala, cu diversele sale fenomene si actiuni cauzale nu poate exista in cazul in care nu se instituie un sistem de aparare impotriva manifestarilor determinate de motive si scopuri individuale care o pun in pericol. In actuala etapa istorica, protectia si promovarea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale reprezinta o preocupare importanta a tuturor statelor civilizate ale lumii.

Prin incalcarea repetata a drepturilor omului si, mai ales, a dreptului la viata, de catre persoanele care se afla in importante functii, a fost necesar a se infiinta un tribunal international penal al carui scop sa fie pedepsirea crimelor internationale.Preocuparile constante ale comunitatii internationale, a fost crearea si dezvoltarea unei justitii penale internationale, chiar daca o concretizare a acestor preocupari s-a realizat abia in urma celui de-al doilea razboi mondial.

Acest fapt a dus la reimprospatarea ideii institutionalizarii justitiei penale internationale care trebuie sa devina o prioritate.
Timp de mai bine de 50 de ani aceasta institutionalizare s-a realizat prin tribunale ad-hoc: Tribunalele Militare Internationale de la Nurnberg si Tokyo, Tribunalele Internationale pentru fosta Iugoslavie si pentru Rwanda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.