Curtea Europeana a drepturilor omului

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.92

nivel: Facultate

In temeiul fostului articol 19 din Conventie*3), la 3 noiembrie 1998 Curtea a fost sesizata de catre un cetatean roman, domnul Dan Brumarescu (reclamantul), iar la 6 noiembrie 1998, de catre Comisia Europeana a Drepturilor Omului (Comisia), in termenul de 3 luni prevazut de fostele articole 32 alin. 1 si art. 47 din Conventie. La originea cauzei se afla o plangere (nr. 28.342/95) indreptata impotr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curtea Europeana a drepturilor omului

In temeiul fostului articol 19 din Conventie*3), la 3 noiembrie 1998 Curtea a fost sesizata de catre un cetatean roman, domnul Dan Brumarescu (reclamantul), iar la 6 noiembrie 1998, de catre Comisia Europeana a Drepturilor Omului (Comisia), in termenul de 3 luni prevazut de fostele articole 32 alin. 1 si art. 47 din Conventie. La originea cauzei se afla o plangere (nr. 28.342/95) indreptata impotriva Romaniei, introdusa la Comisie la data de 9 mai 1995 de domnul Dan Brumarescu, conform fostului articol 25.

Cererea de sesizare a Comisiei s-a intemeiat pe fostele articole 44 si 48, precum si pe declaratia romana care recunoaste jurisdictia obligatorie a Curtii (fostul articol 46). Plangerea reclamantului a avut ca temei de drept fostele articole 44 si 48 din Conventie, modificate prin Protocolul nr. 9, ratificat de Romania. Cererile au drept obiect obtinerea unei hotarari prin care sa se stabileasca existenta incalcarii de catre statul parat a art. 6 alin. 1 din Conventie si a art. 1 din Protocolul nr. 1, aditional la Conventie.

2. In aplicarea art. 5 alin. 4 din Protocolul nr. 11 la Conventie, coroborat cu art. 100 alin. 1 si cu art. 24 alin. 6 din Regulament, examinarea cauzei a fost incredintata Marii Camere a Curtii.
Marea Camera a fost alcatuita din domnul C. Birsan, judecator ales in numele Romaniei (art. 27 alin. 2 din Conventie si art. 24 alin. 4 din Regulamentul Curtii), domnul L. Wildhaber, presedintele Curtii, doamna E. Palm si domnul C. Rozakis, vicepresedinti ai Curtii, sir N. Bratza, presedintele sectiei, si domnul G. Ress, vicepresedintele sectiei [art. 27 alin. 3 din Conventie si art. 24 alin. 3 si 5 a) din Regulament].

Au mai fost desemnati pentru completarea Marii Camere: domnul L. Ferrari Bravo, domnul M.L. Caflisch, domnul M.L. Loucaides, domnul W. Fuhrmann, domnul K. Jungwiert, domnul B. Zupancic, doamna N. Vajic, domnul J. Hedigan, doamna M. Tsatsa-Nikolovska, domnul T. Pantiru si domnul E. Levits (art. 24 alin. 3 si art. 100 alin. 4 din Regulament). Ulterior domnul C. Birsan, judecator national, a devenit incompatibil, deoarece a participat in cadrul Comisiei la examinarea cauzei (art. 28 din Regulament). Prin urmare Guvernul l-a desemnat pe domnul L. Mihai in calitate de judecator ad-hoc (art. 27 alin. 2 din Conventie si art. 29 alin. 1 din Regulament).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.