Curs de metafizica de Nae Ionescu - recenzie

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.72

nivel: Facultate

In concordanta cu viziunea sa creationista, Nae Ionescu refuza omului putinta de explicare a lumii. Spune filosoful "eu cel putin nu am avut niciodata explicatiunea la nici un lucru". (p.5). El face distinctia intre faptul de "a constata", a lamuri un lucru de care omul este capabil, si acela de "a explica".

A explica presupune cunoasterea genezei, a originii lumii din punct de ved[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curs de metafizica de Nae Ionescu - recenzie

In concordanta cu viziunea sa creationista, Nae Ionescu refuza omului putinta de explicare a lumii. Spune filosoful "eu cel putin nu am avut niciodata explicatiunea la nici un lucru". (p.5). El face distinctia intre faptul de "a constata", a lamuri un lucru de care omul este capabil, si acela de "a explica".

A explica presupune cunoasterea genezei, a originii lumii din punct de vedere metafizic , or, cata vreme Ionescu sustine ca Dumnezeu a creat lumea, numai acesta poate sa stie ce este si cum este organizata lumea imediata, ce plan a avut cand a creat-o. Gasim in lucrare ideea conform careia cunoasterea presupune trei lucruri: eu, obiectul pe care il cunosc si cunostinta ce rezulta din acest contact (cu obiectul).

Gandirea omului are o functie de natura instrumentala, adica aceea de a pune omul in contact cu obiectul de cunoscut. Din pespectiva cunoasterii, cel ce cunoaste devine subiectul, cel ce este cunoscut, obiectul cunoasterii, iar rezultatul cunoasterii poate fi formulat logic in concepte, judecati sau rationamente - in cazul acesta avem o cunoastere stiintifica. Sau, mai poate lua forma unor imagini artistice, sentimente etc., atunci cand lumea e traita.

Nae Ionescu considera ca timpul sau cere o noua viziune metafizica, o viziune in care modalitatea explorarii existentei se muta de la "cunoasterea rationala" la "trairea existentei". Acum, accentual se muta pe "problema mantuirii", a salvarii omului : "Problema metafizica, din punctual de vedere al mantuirii omenesti, nu este actul de realizare.

Este o realitate, dar posibilitatile de rezolvare ale ei nu exista inca", declara filosoful in acea vreme. Problema mantuirii devine tot atat de actula ca si problema metafizica. Acum (in acea perioada), "problema mantuirii" este vazuta ca "sotiria", ca "salvare individuala prin mantuire religioasa". Asadar, metafizica este intr-o astfel de ipostaza aproape o teosofie.

Religia urmareste si salvarea omului : "caci ce inseamna propriu-zis salvarea ta personala?", se intreba el. Recunoasterea ta ca unitate spirituala si punerea ta in acord cu restul existentei. Un om este condamnat atunci cand el se rupe de mediul lui natural in care traieste, in conflict permanent cu realitatea in care nu-si mai gaseste linistea. Si un om nu se poate mantui decat in momentul cand se pune de acord cu realitatea insasi, si anume, aceea de a iesi in afara de realitate.

Specificul activitatii filosofice este tocmai rafinarea, purificarea spiritului propriu in scopul regasirii de sine si definirii acestuia in raport cu realitatea. Filosofia, ca o activitate de realizare a unei viziuni de ansamblu asupra existntei, este dintotdeauna si are drept scop de a regasi echilibrul uman "intr-o lume, intr-o realitate extramundane, in afara de realitatea noastra sensibila si stiintifica".

Problema mantuirii a fost pusa in "Cursul de metafizica" pe marginea poemului lui Goethe, "Faust". Aici este pusa si problema cailor de realizare a mantuirii lui Faust. Vorbind despre Faust si despre mantuirea acestuia, Nae Ionescu isi pune in evidenta de fapt, propria conceptie despre mantuire si salvarea sufletului omenesc. Filosoful considera ca una din problemele centrale ale filosofiei aceea a "unitatii metafizice", este realizata tocmai prin modalitatea salvarii sau a mantuirii.

Problema mantuirii are la baza doua aspecte: excelenta rasei umane, si degradarea ei prin pacatul originar, ca in final, omul sa doreasca, sa nazuiasca metafizic si religios catre revenirea sa la starea initiala de la care pornise (prin mantuire).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.