Curs - Audit financiar

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Normalizarea la care se refera profesorul citat consta in emiterea de catre institutiile ce guverneaza anumite domenii a unor normee general valabile .
Astfel in domeniul contabil exista Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) iar in materie de audit exista Standarde Internationale de Audit ( ISA) .
Conchidem ca activitatile de audit si control financi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curs - Audit financiar

Normalizarea la care se refera profesorul citat consta in emiterea de catre institutiile ce guverneaza anumite domenii a unor normee general valabile .
Astfel in domeniul contabil exista Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) iar in materie de audit exista Standarde Internationale de Audit ( ISA) .
Conchidem ca activitatile de audit si control financiar se desfasoara pe baza de norme sau standarde .Cat priveste analiza economica, aceasta este o stiinta ce opereaza cu metode specifice de cercetare si interpretare a fenomenelor economice, a relatiilor cauza-efect ce le caracterizeaza, rezultand ca ea nu poate si nu trebuie sa fie standardizata.
De aceea in examinarea celor trei concepte am inceput de la simplu la complex in scopul unei mai bune intelegeri a acestora.


1.1 Auditul financiar ; definitie, istoric, rol
In conditiile actuale ale dezvoltarii fara precedent a fenomenului de globalizare cand au loc tranzactii din ce in ce mai importante pe piata de capital, cand au loc sciziuni de societati comerciale, cand in fata unei concurente din ce in ce mai agresive au loc fuziuni intre firme de renume mondial din diferite domenii de activitate are loc o crestere accentuata a interesului pentru exhaustivitatea, acuratetea, realitatea si regularitatea informatiilor cuprinse in situatiile financiare precum si exhaustivitatea, proprietatea , evaluarea, existenta si prezentarea patrimoniala a posturilor de bilant.

Toate aceste informatii se produc , se centralizeaza , se prelucreaza , se sintetizeaza si apoi se inscriu in situatiile finanaciare prevazute de legislatia fiecarei tari , legislatie care era diferita de la tara la tara din cadrul Uniunii Europene . Dar in conformitate cu Directia a V a a Consiliului Europei, situatiile finaciare trebuie prezentate in mod unitar conform unor standarde valabile pentru toate tarile din Uniunea Europeana .

Informatiile cuprinse in aceste situatii financiare folosesc unei game largi de utilizatori cum ar fi actionarii societatiilor , managerii acestora , bancile, organele fiscale , administratiile burselor de valori , administratorii societatiilor care participa la divizarea sau fuzionarea unor firme etc.

Uneori se ajunge in situatia ca un utilizator de informatii culese , prelucrate si sintetizate de o anumita societate comerciala , sa devina la randul sau in alta imprejurare , culegator , prelucrator sau sintetizator pentru propriile informatii utilizate la randul lor de niste personae fizice sau juridice interesate .

Aceasta dubla calitate de producator si utilizator de informatii contabile , financiare sau de alta natura , ii fac si pe unii si pe altii circumspecti fata de fragilitatea lor bazandu-se pe recunoasterea, de principiu, ca in general situatiile financiare pot contine erori mai mari sau mai mici cu consecinte uneori devastatoare pentru scopurile urmarite de utilizatorii de informatii .

In aceste conditii a aparut necesitatea utilizarii unei " interfete" intre producatorii si utilizatorii de informatii care sa asigure atat pe utilizatorul ca si pe producatorul de informatii ca actiunile cu privire la exhaustivitatea , acuratete , realitate si regularitate ale operatiunilor acestuia produse si inregistrate in documente precum si proprietatea , existenta si evaluarea elementelor din bilantul financiar corespund faptelor , iar aceasta " interfata " sa-si asume responsabilitatea in acest sens.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.