Curgerera eterogena prin medii poroase

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Fie ca este vorba de o carota sau de un intreg zacamant, exista o anumita distributie a saturatiilor care este esentiala in stabilirea caracterului curgerii. Cazul cel mai simplu este cel al curgerii bifazice. El se intalneste in zacamintele de gaze pe toata durata exploatarii iar in zacamintele de gaze cu condensat si de titei numai la presiuni superioare presiunii de saturatie, adica pe scurta p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curgerera eterogena prin medii poroase

Fie ca este vorba de o carota sau de un intreg zacamant, exista o anumita distributie a saturatiilor care este esentiala in stabilirea caracterului curgerii. Cazul cel mai simplu este cel al curgerii bifazice. El se intalneste in zacamintele de gaze pe toata durata exploatarii iar in zacamintele de gaze cu condensat si de titei numai la presiuni superioare presiunii de saturatie, adica pe scurta perioada de timp, la inceputul exploatarii. Dupa aparitia condensatului, respectiv a gazelor iesite din solutie, curgerea devine trifazica.

Miscarea fluidelor intr-o carota sau intr-un zacamant are loc prin crearea unei diferente de presiune motoare intre capetele carotei sau intre stratul productiv si sonda. Sunt patru forte care intervin in procesul miscarii: motoare, de frecare, de interfata si de gravitatie.

Contributia fiecarei forte variaza in limite foarte largi si nu poate fi surprinsa cantitativ. Abordarea acestei probleme este de foarte multe ori superficiala, chiar simplista. Profesorul G. Manolescu a tratat intr-un mod complex aceast subiect.

Admitand mai multe ipoteze simplificatoare, nedetaliabile aici, pe baza experimentelor proprii sau preluate din literatura de specialitate precum si folosind anumite estimari, au fost construite intr-o reprezentare Rozeboom diagramele din figurile 17.1. si 17.2. pentru un regim "normal" de exploatare a unui zacamant de titei si pentru un regim "fortat", adica la debite de extractie peste normal.

Au fost luate drept elemente de referinta permeabilitatea absoluta a rocii, k, si distanta de la sonda la punctul considerat, r. Vor fi date, in continuare, cateva puncte de reper pentru intelegerea acestor diagrame care au in vedere pozitia punctelor pe diagrama. 1) forta de gravitatie este subordonata, contributia ei fiind semnificativa numai la permeabilitati foarte mari.

De altfel este foarte lesne de observat ca toate punctele se afla intr-o pozitie apropiata de latura c-f; 2) pentru o permeabilitate data, pe masura ce distanta de la sonda creste, contributia fortelor de frecare scade datorita scaderii vitezei de curgere (cu cat raza este mai mare, dreapta corespunzatoare este mai apropiata de varful c. In mod complementar, creste contributia fortelor de interfata; 3) la aceeasi distanta de sonda, cu cat permeabilitatea absoluta este mai mare, contributia fortelor de intefata este mai mica deoarece permeabilitatea mare este asociata cu dimensiuni mari ale porilor si, implicit, cu diferente capilare de presiune mai mici.

In acelasi timp, la permeabilitati mari, efectul gravitatiei este mai mare; 4) in cea mai mare parte din zacamant influenta cea mai mare o au fortele de interfata (spre exemplu, intr-o zona de drenaj cu raza de 200 m aferenta unei sonde, zona vecina sondei, unde predomina fortele de frecare - sub 3 m - reprezinta numai 0,016% din volumul exploatat) Pentru detalii, vezi [12].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.