Curentii oceanici

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Liceu

In regiunile in care vanturile periodice bat dea lungul tarmului, apa este data la o parte, ea fiind inlocuita cu apa unui curent rece. Acest lucru se intampla pe coasta vestica a Mexicului, si coasta statelor Peru si Chile. Apa adanca este bogata in substante nutritive deoa-rece materia organica este se gaseste in abundenta la adancime; descompunerea are loc deoarece doar plantele cu organism fot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curentii oceanici

In regiunile in care vanturile periodice bat dea lungul tarmului, apa este data la o parte, ea fiind inlocuita cu apa unui curent rece. Acest lucru se intampla pe coasta vestica a Mexicului, si coasta statelor Peru si Chile. Apa adanca este bogata in substante nutritive deoa-rece materia organica este se gaseste in abundenta la adancime; descompunerea are loc deoarece doar plantele cu organism fotosintetic au acces la lumina.

Curentii formati de vanturile regulate si care stau per-manent sub infulenta lor poarta numele de "curenti de deri-va"(exemplu: deriva vanturilor de vest in jurul Antarcticii). Majoritatea curentilor insa circula impinsi de apa din spate si dupa ce ies din raza de actiune a vanturilor acestia sunt curenti liberi. Pe langa forta Coriolis care influenteaza direc-tia si viteza curentilor, mai intervin forta de frecare (datorita careia viteza scade in adancimea apelor) si configuratia bazinelor oceanice si morfologia reliefului submarin.

Curentii poarta diferite denumiri locale mai ales dupa tarmurile din apropiere; de exemplu in emisfera nordica, in oceanul Atlantic, Curentul Ecuatorial de Nord intra in golful Mexic, de unde iese sub numele de Curentul Golfului (Gulf Stream), se intinde in lungul Europei sub numele de Curen-tul Atlanticului de Nord, iar in sud este inchis de Curentul Canarelor.

Curentii de suprafata ating viteze de 250 cm/sec(8.86 km/h), aceasta viteza fiind atinsa de Curentul Golfului. La curentii de adancime viteza scade treptat datorita densitatii apei ajungand la viteze de 2-10 cm/sec.Nivelul oceanului oscileaza in timpul geologic datorita miscarilor tectonice, acumularilor de sedimente, cat si dato-rita extinderii sau topirii calotelor glaciare. Aceste schimbari lente, pe verticala, ale nivelului oceanic poarta denumirea de miscari eustice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.