Curentele literare, oglindiri ale unei epoci

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.64

nivel: Liceu

Realismul contracareaza melancolia si subiectivitatea scrierilor romantice, militand pentru a literatura obiectiva, care reproduce intr-totul realitatea imediata. Este vremea romanelor obiective, in care faptele sunt relatate in mod verosimil, iar naratorul este impartial, detasat.

Pentru exemplificarea acestui curent literar am ales romanul lui Liviu Rebreanu, "Ion", un roman real[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curentele literare, oglindiri ale unei epoci

Realismul contracareaza melancolia si subiectivitatea scrierilor romantice, militand pentru a literatura obiectiva, care reproduce intr-totul realitatea imediata. Este vremea romanelor obiective, in care faptele sunt relatate in mod verosimil, iar naratorul este impartial, detasat.

Pentru exemplificarea acestui curent literar am ales romanul lui Liviu Rebreanu, "Ion", un roman realist care aduce in atentia cititorului satul ardelean de la inceputul secolului al XX-lea, ilustrand evenimentele importante din viata omului, obiceiuri, relatii de familie, destine individuale si colectivul rural.

Naturalismul, un realism exagerbat, trateaza realitatile biologice, aspectele ale bolii, ale ereditatii. In literatura romana exista influente naturaliste, insa nu putem afirma ca exista scrieri intregi care sa se subscrie acestei directii literare. Regasim tehnici si caracteristici specificice acestui curent literar in scrierile lui Barbu Stefanescu Delavrancea, I.L.Caragiale, Liviu Rebreanu si chiar in opele lui Ioan Slavici sau Costache Negruzzi.
Parnasianism si expresionism

Tot impotriva romantismului ia nastere parnasianismul, un curent literar care anunta o poezie o poezie impersonala, descriptiva si atent studiata. Descrierea naturii si a fenomenelor este realizata la nivel senzorial, fara implicare emotionala. Caracteristic este cultul formei, cultivand forme fixe de manifestari literare precum sonetul, rondelul, glosa. Scriitorii romani influentati de ideile parnasiene sunt Alexandru Macedonski (partial) si Ion Barbu (partial).

Insensibilitatea promovata de parnasianismul si obiectivitatea exagerata a naturalismul sunt anulate de urmatorul curent literar, simbolismul. Scriitorii simbolisti readuc sentimentul pe primul plan, insa nu direct, asemenea romanticilor, ci discret, sugerand numai trairea. Poetii simbolisti recurg la aluzie, la analogie, la sugestie, adunate intr-un limbaj poetic deosebit. Deschizatorul de drumuri in ceea ce priveste influenta simbolista in poezia autohtona este Alexandru Macedonski.

Aparut ca reactie impotriva realismului si a extensiei acestuia, naturalismul, expresionismul aduce in atentia publicului un Eu liric care se reintoarce la origini, spre paradigma mitica. Trairile sunt covarsitoare, iar orasul este negat, in favoarea taramurilor care stau sub semnul miturilor, credintelor si ritualurilor stravechi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.