Curentele literare ale secolului al XX-lea

7x puncte

categorie: Romana

nota: 8.40

nivel: Liceu

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Intr-o prima etapa ,corespunzatoare generatiei pasoptiste ,acest rol ii revine lui Ion Heliade-Radulescu.O alta etapa marcata de contributia lui Mihail Kogalniceanu , redactorul revistei iesene Dacia Literara ,care are ca obiectiv exclusiv literatura.Programul revistei orienteaza literatura timpului: in cele trei numere aparute , se publilca opere [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Intr-o prima etapa ,corespunzatoare generatiei pasoptiste ,acest rol ii revine lui Ion Heliade-Radulescu.O alta etapa marcata de contributia lui Mihail Kogalniceanu , redactorul revistei iesene Dacia Literara ,care are ca obiectiv exclusiv literatura.Programul revistei orienteaza literatura timpului: in cele trei numere aparute , se publilca opere ale celor mai valorosi scriitori ai vremii(C. Negruzzi,Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu s.a.), dar directia imprimata se reflecta in toata literatura epocii.

Constituirea deplina a romantismului pasoptist a dfost marcata de programul teoretic Introductie , redactat de Mihail Kogalniceanu.
La inceputul articolului axat pe evidentierea necesitatii a unei literaturi originale si nationale Kogalniceanu prezinta activitatea gazetelor romanesti aparutte anterior ,fata de care Dacia Literara urmareste sa aduca un nou suflu,sugerat si da titlul revistei.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Cele patru puncte ale articolului-program sunt>
Intemeierea spiritului critic in literatura romana.
Afirmarea idealului de realizare si a traducerilor mediocre.
Combaterea imitatiilor si a traducerilor mediocre.
Promovarea unei literaturi originale.
Primii nostrii scriitori moderni se afirma in cadrul curentului national-popular de la Dacia Literara.Ideile enuntate in articolul-revista se reflecta in literatura romana de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Literatura pasoptista se dezvolta sub semnul romantismului european si parcurge un drum sinuos.Scriitorii romani ai epocii asimileaza rapid manifestul francez si aplica principiile acestuia , cu particularitatile curentului national-popular de la revista Dacia Literara.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Proza.Delimitari terminologice
Nuvela-caracteristici: constructie epica riguroasa,un singur fir narativ ,conflict concentrat ,personaje relativ putine care graviteaza in jurul unui personaj central.
Susa de inspiratie(trecutul istoric-cronici ,lucrari stiitifice ,folclor).Are ca tema evocarea astistica a unei perioade din istoria nationala.Naratiune liniara si personaje exceptionale in situatii exceptionale;personaje construite in antiteza.

ALEXANDRU LAPUSNEANUL
IPOTEZA
Contextul epocii
Nuvela Alexandru Lapusneanul este prima nuvela romanrtica de inspiratie istorica din literatura romana, o capodopera a speciei si un model pentru autorii care au cultivat-o ulterior(de exemplu Al. Odobescu).
Contextul operei
Publica in perioada pasoptista , in primul numar al revistei Dacia Literara (1840),nuvela ilustreaza una dintre sursele literaturii romantice,istoria nationala.

ENUNTAREA ARGUMENTELOR
Nuvela
Este o nuvela deoarece este o specie epica in proza , cu o construtie riguroasa , avand un fir narativ central.Se observa concizia intrigii,tendinta de obiectivizare aperspectivei narative si verosimilitatea faptelor.Personajele sunt relativ putine,caracterizate succint si graviteaza in jurul personajului principal.
Nuvela romantica
Este o nuvela romantica datorita mai multir trasaturi :specie ; inspiratia din istoria nationala;tema;conflict;naratiune liniara;personaje exceptionale in situatii exceptionale;personaje construite in antiteza(dintre blandetea domnei Ruxanda si cruzime domnitorul).

Curentele literare ale secolului al XX-lea
DEZVOLTAREA ARGUMENTELOR
Nuvela istorica este o specie literara cultivata de romantici,care evoca trecutul istoric prin:tema ,personajele si culoarea epocii.
Surse de isnpiratie
Scriitorii pasoptisti de inspira din cronici si din folclor.
Costache Negruzii , intemeietorul nuvelei istorice romanesti,este primul care valorifica intr-o creatie literara cronicile romanesti.

Tema
Nuvela are ca tema lupta pentru in epoca medievala.
Perspectiva narativa
Naratorul este omniscient , omniscient ,sobru , detasat ,predominant obictiv , ar intervine direct prin cateva epitete de caracterizare.Naratiunea la persoana a III -a aminteste prin obiectivitate de relatarea cronicarilor.

Construtia discursului narativ
Naratiunea se desfasoara liniar,cronologic ,prin inlaturarea secventelor narative si a episoadelor.
Incipitul- final
Incipitul si finalul se remarca prin sobrietatea auctoriala.Astfel ,paragraful initial rezuma evenimentele care motiveaza revenirea la tron a lui Lapusneanul si atitudinea lui vindicativa>Frazale finale consemneaza sfarsitul tiranului in mod concis si obiectiv , amintind de stilul cronicarilor.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Constructia subiectului
Echilibrul compozitional este realizat prin organizarea textului narativ in patru capitole ,care fixeaza momentele subiectului . Capitolele poarta cate un motto cu rol rezumativ ,care constituie replici memorabile ale personajelor:

Capitolul I-“Daca voi nu ma vreti,eu va vreu...”(raspunsul dat de Lapusneanul soliei de boieri care ii cerusera sa se intoarca de unde a venit pentru ca “norodul”nu il vrea);
Capitolul al II-lea –“Ai sa dai sama,Doamna!”(avertismentul pe care vaduva boier decapitat il adreseaza domnei Ruxanda ,pentru ca nu ia atitudine fata de crimele sotului sau);

Capitolul al III-lea –“Capul lui Motoc vrem...”(cererea vindicativa a norodului care gaseste in Motoc vinovatul pentru toate nemultumirile);
Capitolul al IV-lea :”De ma voi scula,pre multi am sa popesc si eu...”(amenintarea rostita de Lapusneanul care,bolnav, fusese calugarit potrivit obiceiului vremii,dar pierduse atfel puterea domneasca).
Actiunea / momentele subiectului
Capitolul I cuprinde expozitiunea (intoarcerea lui Alexandru Lapusneanul la tronul Moldovei , in fruntea unei armate turcesti si intriga (hotararea domnitorului de a-si relua tronul si dorinta sa de razbunare pe boierii tradatori).

Capitolul al II-lea corespunde , ca moment al subiectului , desfasurarii actiunii si cuprinde o serie de evenimente declansate de reluarea tronului de catre Alexandrul Lapusneanul.
Capitolul al III-lea contine mai multe scene romantice, prin caracterul sau memorabil sau exceptional: uciderea celor 47 de boieri si “leacul de frica pentru doamna Ruxanda.Capitolul cuprinde punctul culminant.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
In capitolul al IV-lea , este infatisat dezdodamantul:moartea tiranului prin otravire.Dupa patru ani de la cumplitele evenimente,Lapusneanul se retrage in cetatea Hotinului.Bolnav , domnitorul este calugarit , dupa obiceiul vremii.Deoarece cand isi revine , ameninta sa-i ucida pe toti,doamna Ruxanda accepta sfatul boierilor de a-l otravi.

Conflictul
Coflictul nuvelei este complex si pune in lumina personalitatea puternica a personajului principal.
Principalul conflict , exterior , este de ordin politic:llupta pentru putere intre domnitor si boieri.
Conflictul secundar , intre domnitor si Motoc(boierul care il tradase) ,particularizeaza dorinta de razbinare a domnitoruliu ,fiid anuntat in primul capitol si incheiat in capitolul al III-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.