Curente si politici culturale in secolul al XX-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Filosofia europeana interbelica a fost dezvoltata de ganditori si scriitori ca Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus. Dupa al Doilea Razboi Mondial, progresele in plan tehnic si social, mai ales in statele occidentale, dezvoltarea rapida a mijloacelor de comunicare in masa, au produs anumite modificari ale practicilor culturale, in favoarea cinematografiei, a televiziunii si a noilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curente si politici culturale in secolul al XX-lea

Filosofia europeana interbelica a fost dezvoltata de ganditori si scriitori ca Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus. Dupa al Doilea Razboi Mondial, progresele in plan tehnic si social, mai ales in statele occidentale, dezvoltarea rapida a mijloacelor de comunicare in masa, au produs anumite modificari ale practicilor culturale, in favoarea cinematografiei, a televiziunii si a noilor tehnologii informatice.

In arhitectura s-a impus conceptia functionala, moderna, cu noi forme si materiale (aluminiu, beton, sticla). Cel mai important curent a fost Scoala de arhitectura si arte plastice Bauhaus, intemeiata in 1919, la Weimar, de W. Gropius.In perioada postbelica, modelele arhitecturale au accentuat caracterul functional si social al edificiilor, printre arhitectii epocii numarandu-se Le Corbusier, A. Aalto, M. Breuer, R. Bofil.

Tendinte in cultura romaneasca a secolului al XX-lea. Constituirea statului national unitar si afirmarea Romaniei in randul statelor europene moderne s-a reflectat in plan cultural printr-o ampla efervescenta a formelor si modalitatilor de expresie, ca si prin deschiderea spre cultura europeana, fara a nega valoarea specificului national.

Scriitori din perioada interbelica precum Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, George Bacovia, Tristan Tzara si Sasa Pana (ultimii doi fiind fondatorii dadaismului), Mircea Eliade, Lucian Blaga si Al. Phillipide au ilustrat curentele culturale ale vremii. In dramaturgie, Eugen Ionescu a devenit celebru ca un reprezentant de seama al teatrului absurdului.

In arta, Constantin Brancusi s-a dovedit, prin operele sale Poarta sarutului, Coloana fara sfarsit, Pasarea maiastra, Masa Tacerii, un precursor al artei abstracte. In perioada postbelica, legaturile culturale dintre Romania si restul Europei au fost limitate de regimul comunist. Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, dirijorul Sergiu Celibidache, muzicianul Constantin Brailoiu, aflati in exil, au continuat sa reprezinte cultura romaneasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.