Curente economice in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.40

nivel: Liceu

Geroge Baritiu (1812-1893), publicist si om politic, a fost totodata si unul dintre cei mai de seama eonomisti transilvaneni. In "Gazeta de Transilvania" si "Foaia pentru minte, inima si literatura" pe care le-a organizat si publicat incepand din 1838, precum si in lucrarea sa in 3 volume "Parti alese din istoria Transilvaniei spre 200 de ani in urma", el a promovat idei, teorii si cunostinte econ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Curente economice in Romania

Geroge Baritiu (1812-1893), publicist si om politic, a fost totodata si unul dintre cei mai de seama eonomisti transilvaneni. In "Gazeta de Transilvania" si "Foaia pentru minte, inima si literatura" pe care le-a organizat si publicat incepand din 1838, precum si in lucrarea sa in 3 volume "Parti alese din istoria Transilvaniei spre 200 de ani in urma", el a promovat idei, teorii si cunostinte economice nationale, subliniind ca "stiinta economiei nationale" trebuie "tinuta in mare onoare intrucat stiinta economica bine cunoscuta si aplicata, contribuie la sporirea avutiei nationale" .

Asa cum se mentioneaza in literatura noastra economica , G.Baritiu s-a inspirat din lucrarile unor economisti straini ca Fr.Quensnay, Adam Smith, Friederich List, A.Műller, J.B.Say, pe care ii numea "cei mai renumiti economisti straini ai Europei", precum si din ideile lui D.P.Martian, I.Ghica, M.Kogalniceanu, P.S.Aurelian, A.D.Xenopol.
Unirea Moldovei si Munteniei de la 1859, infaptuirea reformei agrare la 1864 si cucerirea independentei de stat (1877), au jucat un rol esential in dezvoltarea economico-sociala a Romaniei.

In noile conditii in fata tarii s-au ridicat numeroase probleme in legatura cu caile si modalitatile de realizare a progresului economico-social. Ele s-au reflectat si in principalele curente de gandire economica ale timpului, in cadrul carora s-au formulat teorii si orientari diferite.
Ganditorii care s-au preocupat de problemele economice s-au grupat in urmatoarele curente de gandire economica: liberal, conservator si socialist, insotite de unele grupari de mai mica amploare asa cum au fost radicalismul, poporanismul si taranismul.

a)curentul liberal era reprezentat in aceasta perioada indeosebi prin Ion Ghica, Enric Winterhalder, G.Baritiu, Ion Ionescu de la Brad. Trebuie mentionat ,insa ca au existat si deosebiri in cadrul acestui curent, unii dintre economistii liberalisti considerand ca specificul dezvoltarii economice a tarii trebuie sa-l constituie dezvoltarea agriculturii, altii, preconizand dezvoltarea industriei.
b)curentul conservator reprezenta intersele mosierimii, opta pentru structura traditionala a economiei romanesti, adica pentru preponderenta agriculturii. Din acest curent de gandire au facut parte: B.Catargiu, N.Sutu, Ion Strat, P.P.Carp, etc

c)curentul socialist a reprezentat interesele muncitorilor salariati de la orase si sate. El a evoluat de la socialismul utopic premarxist la gandirea marxista si s-a dzvoltat mai ales dupa cucerirea independentei de stat a Romaniei.Din acest curent au facut parte ganditori ca: Ion si Gheorghe Nadejde, Al.Ionescu, C.Dobrogeanu-Gherea, Alecu Constantinescu s.a.
d)taranismul, promovat de C.Dobrescu- Arges si Vasile Kogalniceanu, precum si poporanismul initiat de C.Stere au exprimat dezacordul acestor ganditori fata de politica liberalilor in ce priveste taranimea.

Potrivit sustinerilor lui N.Sutu, "cresterea bogatiei publice constituie baza oricarui progres, iar stiinta economiei politice constituie teoria sa ", mijlocul cel mai important pentru progres fiind acela "de a lasa sa actioneze natura lucrurilor". In prelegerile de economie politica sustinute la Academia Mihaileana , Ion Ghica definea stiinta economica in felul urmator : "aceasta stiinta ni se pare ca pana acum sta in doua principii:

1.ca fiecare natie sa produca obiectele la care are mai multa inlesnire locala si sa le schimbe cu ale celorlalte si 2. a lasa sa treaca slobod o materie de la un loc la altul". Enric Winterhalder a militat pentru imbunatatirea liberalismului economic cu dezvoltarea complexa a economiei in care industria sa ocupe un loc important, formuland in acest sens, o interesanta idee teoretica privitoare la "studiile dezvoltarii".

"Orice natiune -scria el- are sa treaca prin mai multe faze economice. Din starea primitiva, din viata salbatica de vanator in aceea a pastoritului. Iata intaiul pas al civilizatiunii. Dupa aceasta vine treptat agricultura, o stare mixta agricola si manufacturii si in sfarsit, coexistenta agriculturii, a industriei manufacturiale si a comertului ". O asemenea industrie trebuie dezvoltata insa in conditiile libertatii schimbului cu alte tari si fara sprijin artificial.

Ion Strat, in schimb, in al sau "Tratat de economie politica ", nu este numai sustinatorul liberalismului economic, ci si unul dintre fondatorii teoriei dupa care Romania trebuia sa ramana tara agrara . Ideile formulate de D.P.Martian, cu privire la necesitatea protejarii industriei nationale au fost preluate si dezvoltate de numerosi economisti, in ultimele 3 decenii si jumatate ale secolului XIX, formandu-se un puternic curent de gandire in acest domeniu, care cuprindea pe M.Kogalniceanu, D.P.Hasdeu, I.Baicoianu si mai ales pe Petru S.Aurelian si A.D.Xenopol, considerati ca sefi ai acestei scoli de gandire economica.

Principalele coordonate ale doctrinei si curentului protectionismului in Romania au fost urmatoarele: dezvoltarea economica sta la baza propasirii tarii; pentru aceasta fortele productive ale natiunii trebuie sa se dezvolte armonios in cadrul intregii tari; acest proces nu este posibil fara o industrie autohtona moderna; intrucat in conditiile liberschimbismului este puternica concurenta din partea tarilor dezvoltate, pentru dezvoltarea industriei proprii este necesar protectionismul intern si extern; obstacolele dezvoltate, in interior, erau legate mai ales de nerezolvarea problemei agrare, iar in exterior de dependenta politica si economica de unele tari straine etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.