Cuptor destinat prelucrarii pulberilor

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.28

nivel: Liceu

Cuptoarele cu manta metalică din oțel sunt izolate termic, placa frontală fiind protejată cu material rezistent la foc (azbest), și dispun de flanșă de fixare a arzătorului. Mantaua metalică din oțel este construită din două „cămăși pătrate” concentrice din oțel între acestea fiind montate țevi din oțel ce formează drumuri convective de fum, acest ansamblu formează sistemul de răcire [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cuptor destinat prelucrarii pulberilor

Cuptoarele cu manta metalică din oțel sunt izolate termic, placa frontală fiind protejată cu material rezistent la foc (azbest), și dispun de flanșă de fixare a arzătorului. Mantaua metalică din oțel este construită din două „cămăși pătrate” concentrice din oțel între acestea fiind montate țevi din oțel ce formează drumuri convective de fum, acest ansamblu formează sistemul de răcire a cuptorului. În interiorul țevilor de fum sunt instalate elemente de turbionare pentru maximizarea coeficientului de transfer termic, cuptoarele având un randament de 92%. Izolația termică a cuptorului realizată din cărămidă și ciment refractar duce la o pierdere termică foarte scăzută, consumul de combustibil fiind astfel mult diminuat. Pentru prelungirea duratei de viata a cuptorului este indicată montarea unei stații de dedurizare.

Pompele de circulație a agentului termic sunt folosite pentru circulația apei din sistemul de răcire a cuptorului. Motorul este asincron cu doi sau cu patru poli, cu două trepte de viteză. Sensul de rotație este antiorar. Presiunea maximă de lucru este de 6 bari, iar temperatura lichidului vehiculat poate fi cuprinsă între 20°C și +130°C. Tabloul pentru controlul și protecția electropompelor, conține: un contactor, buton pornit/oprit, protecție la scurt-circuit, led roșu care indică probleme la protecția termică a motorului și poate deservi motoarele monofazate cu puteri de pana la 3 kW sau motoare trifazate până la 4 kW.

Pompele de circulație au următoarele detalii constructive:
• rotorul este din oțel-inox AISI 304;
• carcasa este turnată din fontă GG20;
• carcasa statorului este din aluminiu;
• clasa de izolație: F;
• presiunea maximă de lucru: 6 bar.
• grad de protecție IP54;
• temperatura lichid: -20°C..+130°C;
• temperatura maximă ambientală necesară răcirii motorului în timpul funcționării: 40°C.

Pompele duble de circulație pot funcționa simultan sau alternativ în funcție de modul în care se realizează legăturile electrice, în tabloul general. Pompele duble se recomandă a fi montate în instalații în care opririle în funcționare nu sunt permise (instalații tehnologice ce necesită apă recirculată, ). În aceste cazuri, dacă una din pompe se defectează, se poate porni imediat cea de rezervă, montată pe aceeași conductă, fără a fi necesare alte intervenții sau reparații pentru asigurarea circulației apei în instalație.

Pompele de circulație a agentului termic sunt folosite pentru circulația apei din sistemul de răcire a cuptorului.

Vasul de expansiune

Are rolul de a compensa dilatările apei din circuitul de răcire astfel încât presiunea din circuit să rămână constantă chiar și la variații mari ale temperaturii. Presiunea aerului trebuie să fie aproximativ 1,1xP apei din circuitul de răcire. Reîncărcarea cu aer a vasului se face cu instalația golită complet de apă.

Principiul de funcționare a vasului de expansiune

P aer = P apă P apă scade
P aer crește P apă crește
P aer scade

Vasele de expansiune sunt de tip închis, destinate montării în instalații de răcire cuptorului. Vasele de expansiune sunt disponibile intr-o gamă de modele cu volume cuprinse intre 5 si 5000 litri . Au o construcție robustă, fiind proiectate să dureze în timp. Membrana este din cauciuc special, rezistent la căldură, asigurând cele mai bune performanțe și o mai lungă durată de viață. Metalul utilizat pentru construcția vaselor de expansiune este un hotel de înaltă calitate, special tratat pentru a face față presiunilor indicate.
Volumul vaselor de expansiune închise cu membrană se calculează în funcție de:
• volumul de apă total din instalația de răcire a cuptorului (include volumele de apă din: cuptor, circuit primar, țevi, schimbătoare de căldură)
• puterea cuptorului;
• presiunea de lucru curentă a instalației;
• alți coeficienți de corecție care iau în calcul parametrii specifici ai instalației de răcire a cuptorului;

Vas de expansiune închis cu membrană.

Schimbătorul de căldură
Schimbătoarele de căldură în plăci sunt realizate din oțel-inox și prezintă un coeficient de schimb termic ridicat. Schimbătoarele sunt folosite pentru răcirea agentului termic sistemul de răcire a cuptorului.
• Circuit Primar: Tin = 80°C, Tes = 60°C;
• Circuit Secundar: Tin = 10°C, Tes = 45°C.
Unde:
Tin= temperatura de intrare a agentului termic în schimbătorul de căldură;
Tes= temperatura de ieșire a agentului termic din schimbătorul de căldură.

Schimbătoarele de căldură în plăci.


Modul de montare a unui schimbător de căldură în circuitul de răcire a unui cuptor.

În figurile de mai jos se prezintă o “schemă explodată” din care rezultă componentele principale ale unui schimbător de căldură. Schimbătoarele de căldură în plăci sunt formate în principal din următoarele componente:
• placa frontală anterioară (pentru fixare)
• placa de început tip A (are rolul de a efectua schimbul termic între circuitul primar și cel secundar)
• placa de tip C (cu rolul de a efectua schimbul termic între circuitul primar și circuitul secundar)
• placa de tip B (cu rolul de a efectua schimbul termic între circuitul primar și circuitul secundar)
• placa de final tip D (are rolul de a efectua schimbul termic între circuitul primar și cel secundar)
• placa posterioară (pentru fixare)
• tiranți (pentru fixare)
• garnituri (pentru etanșare)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.