Cuplaje permanente mobile

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.80

nivel: Facultate

O larga utilizare in constructii o are cuplajul elastic cu elemente nemetalice. Cuplajul elastic cu bolturi, Figura 9.5 este alcatuit din doua flanse 1 si 2 denumite si semicuplaje fixate pe arbori cu ajutorul penelor. Cele doua flanse se leaga intre ele cu fetele frontale comune, prin intermediul bolturilor 3, avand la extremitatea libera piulitele 8, si a bucselor elastice 4. Bucsele elastice su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cuplaje permanente mobile

O larga utilizare in constructii o are cuplajul elastic cu elemente nemetalice. Cuplajul elastic cu bolturi, Figura 9.5 este alcatuit din doua flanse 1 si 2 denumite si semicuplaje fixate pe arbori cu ajutorul penelor. Cele doua flanse se leaga intre ele cu fetele frontale comune, prin intermediul bolturilor 3, avand la extremitatea libera piulitele 8, si a bucselor elastice 4. Bucsele elastice sunt fixate si limitate a se deplasa axial prin inelele elastice 5 si saibele 6.

Suruburile sunt montate in flanse din ambele sensuri, alternand, astfel incat pe ambele flanse sa fie eforturi de strangere in piulite. Sub piulitele 8 se afla saibele Grower 7.Cuplajul elastic cu bolturi are o caracteristica elastica progresiva si capacitate de amortizare datorita formei speciale a bucsei elastice.Elementele elastice sunt executate din piele, cauciuc sau panza cauciucata, mase plastice iar celelalte elemente se executa din fonta sau otel.

In cazul cuplajelor elastice cu bolturi elementul elastic este solicitat la compresiune.Domeniul de utilizare a acestor cuplaje este limitat de rezistenta mecanica redusa a elementelor din cauciuc, care ar duce la executia de cuplaje de mari dimensiuni in cazul transmiterii de momente de torsiune mari. De asemenea, aceste cuplaje au o durabilitate mai mica si in timp elasticitatea scade datorita procesului de imbatranire a cauciucului.

Cuplajele intermitente denumite si ambreiaje sunt utilizate pentru cuplarea si decuplarea arborilor ori de cate ori este nevoie, fara oprirea arborelui motor. Cand sunt decuplate in sarcina, energia suplimentara (de soc) este preluata de catre elementele elastice din componenta lor. Aceste cuplaje pot avea si rol de limitare a vitezei, momentului de torsiune, puterii sau sensului de rotatie. Diversitatea variantelor constructive de cuplaje intermitente duce la o grupare a lor in doua categorii: cuplaje comandate si cuplaje automate.

Fiecare din aceste cuplaje pot realiza cuplarea prin contact rigid sau prin contact elastic. Comanda poate fi mecanica, hidrostatica, pneumostatica, electromagnetica.Din categoria cuplajelor intermitente comandate rigid (mecanic) fac parte cupajele cu gheare sau dinti, la care cuplarea se poate efectua numai la turatii mici si cuplajele cu frictiune (ambreiaje).

Cuplajele cu frictiune permit cuplarea si decuplarea sub sarcina si la orice turatie, asigura o demarare continua, fara socuri, a masinii si sunt utilizate la autovehicule, la masini de ridicat, la instalatii de pompare, concasoare, malaxoare.Acest cuplaj este asemanator cupajului permanent cu gheare dar, spre deosebire de el, unul din semicuplaje se poate deplasa axial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.