Cuplaje mecanice

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.78

nivel: Facultate

Rolul principal al cuplajelor elastice consta in: atenuarea socurilor torsionale, prin acumularea elastica temporara a lucrului mecanic si redarea acestuia sistemului, printr-o revenire treptata a elementului elastic la forma si pozitia initiala si deasemenea limitarea vibratiilor nocive, de rezonanta.La aceste cuplaje, transmiterea momentului de torsiune de la arborele motor la cel condus se face[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cuplaje mecanice

Rolul principal al cuplajelor elastice consta in: atenuarea socurilor torsionale, prin acumularea elastica temporara a lucrului mecanic si redarea acestuia sistemului, printr-o revenire treptata a elementului elastic la forma si pozitia initiala si deasemenea limitarea vibratiilor nocive, de rezonanta.La aceste cuplaje, transmiterea momentului de torsiune de la arborele motor la cel condus se face prin intermediul frecarii dintre elementele ambreiajului. Este tipul de cuplaje intermitente cel mai des utilizat.

Se intalnesc la transmisiile autovehiculelor, a masinilor unelte, masinilor de ridicat si transportat, in industria petroliera etc. Pentru a functiona in bune conditii trebuie ca:sa asigure transmiterea momentului maxim fara alunecari; cuplarea si decuplarea sa se faca fara socuri; sa disipeze cu usurinta caldura degajata in timpul cuplarilor; contactul intre suprafete sa fie cat mai uniform. In scopul maririi coeficientului de frecare dintre suprafete, la ambreiajele cu suprafete uscate de frecare se folosesc materiale de frictiune pentru captusirea discurilor de frecare.

Fortele de frecare se obtin prin exercitarea unei forte axiale de comanda. Daca momentul de torsiune depaseste limita admisibila, apare alunecarea, ceea ce face ca aceste ambreiaje sa fie folosite si ca elemente de siguranta la suprasarcini. Cel mai simplu ambreiaj cu frictiune este ambreiajul plan monodisc, la care cuplarea discurilor se realizeaza prin intermediul mecanismului de actionare, ce creeaza o forta de apasare intre discuri Fa.Ambreiajul electromagnetic se compune dintr-un disc magnetic 3 pe care se fixeaza discul de frictiune 5 si bobina de inductie 6.

Alimentand bobina cu curent continuu de joasa tensiune (24 volti), la inchiderea circuitului electric, discul magnetic 3 atrage discul de ambreiere 4 realizandu-se cuplarea.Ambreiajul cu discuri multiple permite transmiterea unor momente de rasucire mai mari la arborele condus. El se compune din: semicuplajele 3 si 4 fixe pe arborii cuplati; discurile deambreiere 5 si 6 ghidate alternativ pe canelurile interioare ale semicuplei 3 si canelurile exterioare ale semicuplei 4; tamponul 7 care pune discurile in contact, actionat de mecanismul de comanda 8.

Ambreiajul conic se compune dintr-un semicuplaj fix 3, conic la interior si unul deplasabil 4, conic la exterior. Suprafata de frictiune este tronconica. Suprafetele ambelor discuri fiind prelucrate la acelasi unghi de varf α, forta de apasare Fa da nastere reactiunii Fn, normala pe suprafata de contact si fortei de frecare μ F n, dirijata in sens contrar cuplarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.