Cuplaje

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Datorita marii diversitati de tipuri constructive de cuplaje existente in practica, o clasificare general acceptata este dificil de realizat. Din acest motiv se apeleaza la criterii de clasificare ce prezinta un grad mare de generalitate, cum ar fi: procesul fizic de transmitere a sarcinii - mecanic (contact direct, frecare), hidraulic sau electric; continuitatea transmiterii sarcinii - permanente[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cuplaje

Datorita marii diversitati de tipuri constructive de cuplaje existente in practica, o clasificare general acceptata este dificil de realizat. Din acest motiv se apeleaza la criterii de clasificare ce prezinta un grad mare de generalitate, cum ar fi: procesul fizic de transmitere a sarcinii - mecanic (contact direct, frecare), hidraulic sau electric; continuitatea transmiterii sarcinii - permanente sau intermitente;

posibilitatea preluarii abaterilor la montarea cuplajului sau in timpul functionarii - fixe sau mobile; forma suprafetelor de frecare - plana, conica, cilindrica; modul de realizare a comenzilor; modul de limitare a sarcinii si turatiei; transmiterea unisens a miscarii etc.
Una din cele mai utilizate clasificari primare, la realizarea careia au fost luate in considerare unele din criteriile mai sus enuntate, este prezentata in fig. 4.1.Clasificarea cuplajelor in cuplaje mecanice, hidraulice si electromagnetice considera fenomenele care stau la baza transmiterii sarcinii.

Cuplajele permanente realizeaza o legatura permanenta intre arborii pe care ii leaga. Intreruperea legaturii se poate face doar prin demontarea cuplajului. Cuplajele permanente fixe realizeaza legatura dintre doi arbori coaxiali, fara a putea compensa abaterile de pozitie ale acestora si fara a amortiza socurile si vibratiile din transmisie. Cuplajele permanente mobile indeplinesc functia suplimentara de a compensa abaterile de pozitie ale arborilor sau de a lega arbori cu axe paralele sau concurente. Cuplajele pemanente mobile rigide nu amortizeaza socurile sau vibratiile, in timp ce cuplajele permanente elastice indeplinesc si acesta functie suplimentara.

Cuplajele intermitente realizeaza o legatura intre doi arbori, care poate fi intrerupta cu ajutorul unei comenzi exterioare (cuplaje intermitente comandate) sau automat - la aparitia unei suprasarcini (cuplaje de siguranta), la scaderea turatiei (cuplaje centrifugale) sau la schimbarea sensului de rotatie (cuplaje unisens).Pentru orice transmisie, oricat de complexa ar fi, se poate alege un cuplaj simplu corespunzator sau se poate realiza un cuplaj combinat, care sa raspunda tuturor conditiilor functionale impuse transmisiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.