Cunoasterea zapezilor si avalanselor

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Vintul si soarele schimba consistenta zapezii prafuite fie actionind separat, fie simultan. In urma acestei actiuni, pe suprafata zapezii apare o coaja cunoscuta sub numele de crusta. O data crustata, zapada nu mai poate fi influentata de vint, ci numai de soare si de moina. Aceasta din urma poate topi zapada crustata, transformind-o intr-o zapada uda, foarte grea, care daca este prinsa apoi de ge[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cunoasterea zapezilor si avalanselor

Vintul si soarele schimba consistenta zapezii prafuite fie actionind separat, fie simultan. In urma acestei actiuni, pe suprafata zapezii apare o coaja cunoscuta sub numele de crusta. O data crustata, zapada nu mai poate fi influentata de vint, ci numai de soare si de moina. Aceasta din urma poate topi zapada crustata, transformind-o intr-o zapada uda, foarte grea, care daca este prinsa apoi de geruri ingheata pe toata grosimea ca un singur sloi, formind asa-numita zapada inghetata (sau intarita), pe care nu se mai poate merge decit cu coltari sau, pe pantele cu inclinari mari, doar taind trepte cu pioletul.

Coborirea pe schiuri pe asemenea pante, mai ales cind sint lungi sau se termina cu perete stincos, devine periculoasa din cauza deraparilor frecvente. Sub razele soarelui zapada crustata se topeste la suprafata si apoi din ce in ce mai adinc, iar noaptea ingheata, ingrosindu-se tot mai mult crusta. Cind actiunea soarelui este puternica si se prelungeste mai mult, zapada se transforma cu incetul in acea zapada grunturoasa, caracteristica primaverii, pe care alpinistii o numesc nevee.

Asadar, in munte pot fi intilnite: zapezi prafuite, zapezi moi, zapezi crustate (de vint sau de soare) si zapezi grunturoase. Zapezile prafuite se formeaza cind ninge la o temperatura sub zero grade, cu fulgi usori de cristale hexagonale sau ace. Cind cade pe un timp calm zapada este foarte afinata.

Cu timpul ea se indeasa, scazind foarte mult in grosime. Dupa 2-3 zile abia daca mai are 30..40% din grosimea initiala. Este o zapada foarte usoara: piciorul se poate misca prin ea fara sa se simta prea multa rezistenta. In schimb mersul cu rachetele este destul de incomod, din cauza ca piciorul se afunda mult, iar sprijinul rachetei pe zapada este destul de instabil, zapada fugind in toate partile.

Atunci cind stratul de zapada nu este mai gros de 20-30 cm si se sprijina pe un alt strat mai vechi, zapada prafuita este excelenta pentru schiori: este alunecoasa, prinde orice efect de ocolire sau frinare si nu necesita nici un efort special la urcus. Ea nu se lipeste de schiuri decit daca s-a trecut prin apa sau cind schiurile au fost prea incalzite la iesirea din incapere. In ambele cazuri zapada se lipeste de lemn, ingheata si formeaza pe talpa schiului o aglomerare care impiedica alunecarea.

Daca nu bate vintul, sub actiunea gerului din timpul noptii sau chiar de peste zi se formeaza un strat de fluturi din ce in ce mai mare, cu aspect sidefos, foarte alunecos. Fulgii isi pierd si mai mult coeziunea si schiurile parca aluneca pe un strat imaterial. Este zapada geruita. Lipsa de coeziune face ca aceasta zapada sa fie spulberata usor la cea mai mica adiere sau sa alunece in avalanse pe pantele repezi si uniforme.

Zapada prafuita se depune pe creste, in locurile bine adapostite, pe viroagele piraielor, in locurile mlastinoase din jurul izvoarelor sau in poienele de mesteceni. Datorita vaporilor de apa care se condenseaza in timpul noptii, cristalele se maresc treptat, ajungind uneori la marimi cit palma. Zonele cu asemenea zapada sint ideale pentru schiat. La alunecarea schiurilor se aude un zgomot caracteristic, ca murmurul de izvoare sau ca un fosnet de frunze uscate. Aceasta zapada este cunoscuta sub denumirea de zapada lamelare.

Vintul transforma repede zapada prafuita; de pilda, stelutele se sfarima in ace infime, pe care vintul le spulbera si le indeasa peste tot, formind ingramadiri. Este ceea ce se cheama zapada spulberata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.