Cunoasterea familiei

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.39

nivel: Facultate

1 Este suportul cognitiv fundamental pentru comportamentul majoritatii indivizilor. Ei aleg parteneri, intemeiaza familii, cresc copii fara sa fi studiat sociologia familiei sau psihologie sociala.
2. Este "materia prima" pentru investigatiile sistematice de anvergura de psihologie sociala, sociologie, antropologie sociala si culturala. Datele despre continutul constiintei comune pentru o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cunoasterea familiei

1 Este suportul cognitiv fundamental pentru comportamentul majoritatii indivizilor. Ei aleg parteneri, intemeiaza familii, cresc copii fara sa fi studiat sociologia familiei sau psihologie sociala.
2. Este "materia prima" pentru investigatiile sistematice de anvergura de psihologie sociala, sociologie, antropologie sociala si culturala. Datele despre continutul constiintei comune pentru o anumita problema si intr-un areal sunt culese prin metode cantitative si calitative.

3. Este o "realitate" puternic diferentiata pe un continuum ce porneste de la constatari simple, clisee si prejudecati, pana la observatii si rationamente profunde, explicatii si interpretari subtile (cazuri elocvente sunt scriitorii dar si alte categorii de intelectuali. Situarea pe acest continuum depinde de inteligenta, nivel de cultura, multitudinea si varietatea experientei. Daca avem in vedere "varfurile" vom depista explicatii care au corespondent in psihosociologie. Adesea diferenta este doar de limbaj.

In descrierea, explicarea si interpretarea fenomenelor psihosociale intervine subiectivitatea (interese, aspiratii, valori individuale sau de grup). Aceasta poate deforma perceptia realitatii. In anumite imprejurari si pentru anumite date, imaginile pot fi adecvate dar, in absenta controlului prin metode stiintifice, nu stim cand sunt astfel. Ex.: parerile sotului si ale sotiei despre cauzele tensiunilor din propria familie pot fi semnificativ diferite.Perceptiile sunt intotdeauna particulare, rezultate ale unui context specific. Simtul comun are tendinta de a transforma caracteristicile unui fragment al realitatii sociale imediate in caracteristici universale.

3. Datorita registrului restrans de cazuri cu care opereaza prezinta pericolul de a inregistra doar legaturile aparente dintre factori.Constatarilor simtului comun le lipseste precizia, sunt formulate in termeni vagi deoarece nu se bazeaza pe masurare.
Are ca sursa importanta cliseele si stereotipiile sociale, judecati in primul rand apreciative care sunt insusite si practicate ca atare fara a fi trecute prin filtrul experientei si gandirii proprii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.