Cum te aperi de cancer

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

O serie de alterari genetice sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a acestei boli. Aceasta probabilitate variaza intre diversele tipuri de tumori. Astfel, aproximativ 30% dintre malignitatile care se dezvolta in perioada copilariei apar la indivizi predispusi genetic, in timp ce, in cazul adultilor, doar 5 - 10% dintre neoplazii sunt atribuite factorilor genetici. Pentru majoritatea mali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum te aperi de cancer

O serie de alterari genetice sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a acestei boli. Aceasta probabilitate variaza intre diversele tipuri de tumori. Astfel, aproximativ 30% dintre malignitatile care se dezvolta in perioada copilariei apar la indivizi predispusi genetic, in timp ce, in cazul adultilor, doar 5 - 10% dintre neoplazii sunt atribuite factorilor genetici. Pentru majoritatea malignitatilor care sunt asociate cu factorii carcinogeni din mediul inconjurator rolul factorilor genetici este scazut.

Variatiile genetice individuale pot influenta aparitia cancerului si in aceste cazuri, deoarece s-a constatat ca expunerea la aceste noxe este generala, pe cand boala canceroasa apare numai la anumiti subiecti. Un exemplu il constituie expunerea la radiatiile solare despre care se stie ca sunt un factor de risc major pentru cancerele cutanate; totusi, indivizii cu tegumente hiperpigmentate dezvolta foarte rar boala.
Cancere sporadice / cancere cu predispozitie genetica
Pentru majoritatea cancerelor care apar la populatia generala alterarile genetice sunt intamplatoare, aceste cancere fiind denumite sporadice.

Alteori, inca de la nastere, individul prezinta anumite mutatii genetice care il predispun la aparitia anumitor tipuri de cancer in timpul vietii. Aceasta predispozitie se transmite din generatie in generatie, iar cancerele care apar pe un astfel de teren se numesc cancere cu predispozitie genetica.

Indiferent de sursa alterarilor genetice, o celula trebuie sa dobandeasca doua sau mai multe mutatii inainte de a deveni maligna, un proces care poate dura ani sau zeci de ani la oameni. Ca rezultat al mutatiilor genetice produse de acesti factori, cancerul este un proces dinamic, cu evolutie uneori de ani de zile pana la aparitia semnelor clinice, iar leziunile moleculare preced cu mult timp manifestarea acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.