Cum se nasc celulele?

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.58

nivel: Liceu

Cromozomii ajunsi la poli iau din nou forma unui filament (cromatina). Dispare fusul de diviziune, se formeaza membrana nucleara (apar doi nuclei cu nucleoli) si membrana celulara, care va separa cele doua celule-flice. Dupa diviziune urmeaza o faza mai lunga numita interfaza, in care celulele nou-formate asimileaza activ, isi dubleaza cantitatea de ADN la maturitate si reiau ciclul de diviziune.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum se nasc celulele?

Cromozomii ajunsi la poli iau din nou forma unui filament (cromatina). Dispare fusul de diviziune, se formeaza membrana nucleara (apar doi nuclei cu nucleoli) si membrana celulara, care va separa cele doua celule-flice. Dupa diviziune urmeaza o faza mai lunga numita interfaza, in care celulele nou-formate asimileaza activ, isi dubleaza cantitatea de ADN la maturitate si reiau ciclul de diviziune.

Importanta: genereaza celulele necesare pentru formarea unui organism pluricelular; mentine numarul de cromozomi, celulele-fiice avand seturi cromozmale identice cu celulele - mama; furnizeaza celule pentru reparat tesuturile ranite sau imbatranite; rezulta celule care pot reconstitui fragmente sau chiar intreg organismul parental; organismele unicelulare se pot inmulti asexuat, generand descendenti identici cu parintii.

Diviziunea meiotica sau meioza duce la formarea celulelor reproduAZcatoare. Setul diploid de cromozomi al celulei de la care se pleaca este redus la jumatate. Pe parcursul a doua etape de diviziune (I si II) vor rezulta patru celule haploide (cu un singur set de cromozomi). In prima etapa (I) dintr-o celula diploida rezulta doua celule haploide. Acesta etapa se desfasoara in patru faze, ca si mitoza.

Profaza (care este mai lunga decat profaza din mitoza) Se individuAZalizeaza cromozomii omologi bicromatidici (unul patern, unul maten). Ei se unesc in perechi, formand tetrade cromatidice .
In metafaza Cromozomii tetracromatidici se aliniaza in zona ecuatoriala a fusului nuclear. In anafaza Din cromozomii tetracromatidici se desprind cromozomii bicromatidici omolog, care migreaza spre polii celulei. In telofaza

Fiecare set de cromozomi bicromatidici se ordoneaza la cate un pol, se despiralizeaza si se formeaza cei doi nuclei. Ulterior are loc diviziunea citoplasmei. Aceasta etapa este o diviziune reductionala, din care rezulta doua celule haploide. In a doua etapa (II) cele doua celule-fiice intra, dupa o scurta interfaza, in diviziune mitotica tipica, astfel ca la sfarsit iau nastere 4 celule haploide. Aceste celule haploide (gameti) nu se mai divid.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.