Cum sa ne ferim de produse falsificate

1x punct

categorie: Marketing

nota: 9.75

nivel: Liceu

Consumatorii si specialistii au constatat patrunderea pe piata a unor loturi de marfuri falsificate sau cu parametrii calitativi modificati, alterati, din pacate pe langa consumatori multi agenti economici nu sunt calificati in a deosebi produsul corespunzator de cel falsificat, contrafacut sau impurificat.

Se impune asadar cunoasterea cel putin generala a conditiilor calitative pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum sa ne ferim de produse falsificate

Consumatorii si specialistii au constatat patrunderea pe piata a unor loturi de marfuri falsificate sau cu parametrii calitativi modificati, alterati, din pacate pe langa consumatori multi agenti economici nu sunt calificati in a deosebi produsul corespunzator de cel falsificat, contrafacut sau impurificat.

Se impune asadar cunoasterea cel putin generala a conditiilor calitative precum si a tehnicilor senzoriale de identificare a falsurilor sau degradarilor care pot afecta sanatatea viata sau interesele consumatorilor.

Definirea falsificarii
Adaosul altor substante naturale sau sintetice in compozitia unui produs alimentar cu scopul de a masca defectele acestuia sau de a-i conferi acestuia proprietati pe care compozitia sa naturala sau reteta tehnologica de fabricatie nu le justifica, se considera falsificare; modificarea compozitiei unui produs fara a schimba specificatiile de pe etichetele de prezentare si insotire se considera de asemenea falsificare.

Conform Dictionarului Juridic Penal, falsificare inseamna denaturarea produselor si poate fi realizata prin:Alterare, cand adaosul de substante straine in locul celor prevazute sau a proportiei prevazute modifica proprietatile produsului; Ex: adaosul de amidon, mai ieftin in preparatele din carne mult mai scumpe, adaos de arome pentru mascarea lipsei de calitate a vinului, adaosul de apa in lapte sau in vin, adaosul de hidrocarburi cu cifra octanica redusa in benzina...etc.Contrafacere, cand produsele sunt realizate din cu totul alte materii prime decat cele din care sunt fabricate in mod normal. Ex: ulei de rapita prezentat si vandut consumatorilor drept ulei de masline.

Codul penal, referitor la infractiuni precizeaza:
Art.297falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate sau substituite se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 7 ani.Daca marfurile sau produsele au devenit, prin falsificare sau substituire vatamatoare sanatatii, sunt aplicabile dispozitiile art. 313

Art. 313 Prepararea de alimente ori bauturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vatamatoare sanatatii, expunerea spre vanzare sau vanzarea unor astfel de alimente sau bauturi cunoscand ca sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepsesc cu inhisoare de la 3 la 10 ani.Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza falsificarea sau substituirea altor marfuri sau produse, daca prin falsificare sau substituire au devenit daunatoare sanatatii

Punerea in consum de carne sau produse din carne, provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca a avut ca urmare imbolnavirea unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, iar daca a avut ca urmare moartea, pedeapsa este de la 7 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.Daca prin faptele prevazute in alin. 1 sau 2 s-au produs vatamari uneia sau mai multor persoane care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale cel mult 20 zile, pedeapsa este inchisoarea de la 4 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca necesita ingrijiri medicale mai mult de 60 zile, pedeapsa este inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

In cazul in care prin faptele prevazute in alin. 1 sau 2 s-au produs vatamari uneia sau mai multor persoane care necesita pentru vindecare mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale ori vreuna din consecintele prevazute in art. 182 alin. 1, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca a avut ca urmare moartea, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.