Cum sa imbunatatim sunetul unui CD - Player

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.94

nivel: Facultate

Dupa cum se stie, toate amplificatoarele ( in sensul larg al cuvantului ) devin nelineare atunci cand sant "impinse" prea mult, adica atunci cand semnalul util are o valoare prea mare, ceea ce conduce la iesirea amplificatorului de pe caracteristica sa lineara. Comportamentul amplificatoarelor este insa diferit, in functie de echiparea sa: cu tranzistoare,( sau cum mai sant numite in engleza - "SO[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum sa imbunatatim sunetul unui CD - Player

Dupa cum se stie, toate amplificatoarele ( in sensul larg al cuvantului ) devin nelineare atunci cand sant "impinse" prea mult, adica atunci cand semnalul util are o valoare prea mare, ceea ce conduce la iesirea amplificatorului de pe caracteristica sa lineara. Comportamentul amplificatoarelor este insa diferit, in functie de echiparea sa: cu tranzistoare,( sau cum mai sant numite in engleza - "SOLID STATE" ) sau cu tuburi electronice ( sau "VACUUM STATE" ).

Acest lucru se poate observa usor din figura nr. 1, care reprezinta caracteristicile de transfer ale celor doua tipuri de amplificatoare.In cazul amplificatoarelor cu tranzistoare, raspunsul este linear pana cand se depaseste o anumita valoare de la care semnalul incepe sa fie distorsionat prin limitare. cu cat valoarea semnalului creste, cu atat forma acestuia incepe sa se apropie de un semnal dreptunghiular "pur". Desigur, efectul audibil este usor de sesizat, dar, uneori, acesta este cel mai mic rau.

Explicatia? Un amplificator audio de putere relativ mica, de ordinul a catva zeci de wati, "impins" prea mult, poate distruge o pereche de incinte acustice de cateva sute de wati si care au un pret de cateva ori mai mare decat pretul amplificatorului. Faptul pare incredibil dar are o explicatie simpla: semnalul distorsionat, de forma dreptunghiulara de la iesirea amplificatorului scoate din functiune reteaua de separare din incintele cuplate la iesire.

Din aceasta cauza, amplificatorul, transformat intr-un comutator rapid al tensiunii de alimentare a etajului final, va debita la iesire aceasta tensiune si curentul maxim de care este capabila sursa. Rezultatul: bobinele difuzoarelor se vor distruge rapid, uneori in cateva secunde, prin suprasolicitare termica, incepand cu cea a tweteerului.

Pentru montajul pe care il recomandam in articolul de fata ne vom opri asupra faptului ca un etaj amplificator cu tuburi are proprietatea de a nu fi niciodata complet linear iar trecerea sa in regim de saturatie se produce gradat. Aplicatia prezentata este un preamplificator hibrid, cu tuburi si circuite integrate, a carui destinatie este de a "incalzi" sunetul CD - playerului.

Foarte multi audiofili au convingerea ca amplificatoarele cu tuburi au un sunet mai cald, mai placut, mai apropiat de cel real si reproseaza CD - playerelor ca au, de multe ori un sunet aspru, dur, mai ales cand procesarea CD - ului in faza de obtinere a matritei nu este foarte reusita si se combina cu utilizarea unui player de calitate relativa( data de calitatea convertoarelor D/A, a sistemelor de filtrare digitala, a etajelor de iesire analogice, etc. )
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.