Cum sa construiesc un filtru de exterior

1x punct

categorie: Diverse

nota: 8.90

nivel: Liceu

Sensul de circulare al apei este reprezentat cu sageti mov. Apa este fortata sa iasa din filtru printr-un procedeu oarecare, ceea ce creaza o scadere a nivelului apei din filtru. Datorita faptului ca cele doua bazine comunica prin o a doua teava, nivelul apei se va pastra egal prin absorbirea de apa si de particule in suspensie (6) din acvariu.
Bazinul in care este construit filtrul se va [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum sa construiesc un filtru de exterior

Sensul de circulare al apei este reprezentat cu sageti mov. Apa este fortata sa iasa din filtru printr-un procedeu oarecare, ceea ce creaza o scadere a nivelului apei din filtru. Datorita faptului ca cele doua bazine comunica prin o a doua teava, nivelul apei se va pastra egal prin absorbirea de apa si de particule in suspensie (6) din acvariu.
Bazinul in care este construit filtrul se va confectiona din sticla, prin lipire cu silicon, asemeni unui acvariu. Se poate folosi si plexiglass, sau chiar un bazin care avea alta destinatie dar care sa aiba dimensiuni corespunzatoare si care nu a continut substante ce ar putea sa dauneze pestilor.

Materialul filtrant (2) poate sa varieze mult, intre minimul necesar - un strat de burete pana la o combinatie completa reprezentata in desen care poate sa cuprinda:
-un strat de pietre mai mari la baza care sa mentina celelalte straturi in pozitie - reprezentate cu alb in figura
-doua straturi de burete reprezentate cu maron deschis
-un strat de pietris de rau fin (2 - 6 mm) care nu trebuie sa contina roci calcaroase, gri inchis in desen
-un strat de "carbune activ", un material filtrant ale carui calitati le voi prezenta in continuare, negru in desen
-un strat de vata medicinala care va fi schimbat usor, gri deschis in desen

Rolul pietrelor de la baza este de a sustine buretele inferior astfel incat acesta sa nu alunece in jos si sa obtureze deschiderea tevii care scoate apa din filtru. Trebuie avut grija ca pietrele sa fie mai mari decat deschiderea tevii pentru a nu o infunda. Ele nu trebuie sa fie din materiale care sa creasca duritatea apei, cum ar fi calcarele, marmura, etc. Se pot folosi roci silicioase, vulcanice, granit, bazalt, etc.

Se pot inlocui cu o constructie din plastic sau sticla.Straturile de burete au un rol important in retinerea particulelor dar asigura in primul rand fixarea celor doua straturi intermediare. Grosimea lor este de obicei de 2-3 cm dar poate fi mai mare fara sa afecteze functionarea filtrului. Prin acesti bureti se va practica o gaura ce va permite trecerea tevii de PVC. Cu cat buretele este mai poros cu atat retine mai greu particulele de mizerie si este bine ca in cazul in care el este singurul material filtrant sa fie destul de dens.

Pietrisul trebuie sa fie si el din materiale care nu cresc duritatea apei. El are un rol insemnat in conditionarea apei, teoretic putand chiar sa reduca duritatea prea mare a apei care ar deranja pestii. Totusi daca nu se poate procura el poate lipsi, filtrul functionand bine fara el.Cel mai important strat, cel de carbune activ ar trebui sa existe in orice filtru. Carbunele activ elimina in apa acid humic, o substanta coloidala care este necesara cresterii in bune conditii a plantelor.

In acelasi timp carbunele retine si deci elimina din apa rezidurile organice, in principal nitratii care sunt unul din principalele cauze ale murdaririi apei si, in cazul aglomerarii excesive, ale mortii pestilor. Un calcul simplu pentru determinarea cantitatii de carbune necesar foloseste regula 1 litru carbune la 50 litri apa in acvariu dar cantitatea folosita poate fi mai mica decat cea rezultata din calcul.

Din pacate in ultimul timp carbunele activ a devenit destul de greu de gasit si a ajuns la magazinele de specialitate la preturi prohibitive. Capacitatea de a retine materii organice a carbunelui scade pe masura ce este folosit, astfel ca dupa o perioada el trebuie reconditionat prin scoaterea din filtru, spalare, uscare. Se poate usca intr-un cuptor incins, degajand astfel impuritatile acumulate. Totusi este bine ca dupa cateva luni de folosire sa se inlocuiasca o parte din el cu carbune nou.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.