Cum poate fi obtinut avantajul competitiv in firmele romanestii

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.00

nivel: Facultate

„Diamantul” include patru factori principali, influentati īn ansamblul lor de actiunea guvernamentala: 1) avantajul competitiv consistente si care sunt specializati; 2) cererea interna ale carei caracteristici au efecte semnificative asupra strategiei firmelor nationale, prin gusturi, dimensiune si prin presiunea indusa asupra costurilor, a inovatiei si calitatii;

3) ex[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum poate fi obtinut avantajul competitiv in firmele romanestii

„Diamantul” include patru factori principali, influentati īn ansamblul lor de actiunea guvernamentala: 1) avantajul competitiv consistente si care sunt specializati; 2) cererea interna ale carei caracteristici au efecte semnificative asupra strategiei firmelor nationale, prin gusturi, dimensiune si prin presiunea indusa asupra costurilor, a inovatiei si calitatii;

3) existenta industriei conexe sau complementare competitive la nivel international reprezinta o conditie a succesului. O firma sau ramura nu poate excela izolat de restul retelei economice pe care se sprijina performanta sa de ansamblu; 4) strategia, structura si concurenta īntre firme. se construieste pe factorii creati prin investitii

Elementele care pot sustine sau nu o prezenta competitiva īn diverse industrii sau segmente de piata, sunt reprezentate de diferitele metode de management, orizontul de performanta investitionala, dimensiunea firmelor si tipul de pozitionare pe piata. Toate cele patru elemente, trebuie privite īn strānsa interdependenta, avantajul competitiv bazāndu-se pe „diamant” ca sistem, nu ca elemente disparate.

Analizele empirice releva un fapt deosebit: competitivitatea se manifesta la nivelul firmelor si numai prin intermediul lor ea se realizeaza la nivelul unor industrii si al economiei. Firmele sunt cele care creeaza si sustin avantajul competitiv si numai prin ele se poate ajunge la atingerea unor obiective sau tinte stabilite la nivel national.

Īntr-un articol publicat īn Foreign Affair, īn deceniul trecut, Paul Krugman spunea ca firmele sunt entitati ce concureaza si nu statele nationale. Īntr-un anumit sens, aceasta afirmatie este de nedisputat.

Pe de alta parte, efectele de aglomerare, functionarea imperfecta a pietelor, procesele cumulative, existenta echilibrelor multiple īn spatiile reale indica doua fapte de necontestat: a)

politica publica poate si are de jucat un rol īn functionarea economiei; b) firmele tin seama de contextul īn care opereaza si iau decizii strategice. Chiar logica de operatie si evolutie a clusterului sustine aceasta vizualizare a dinamicii competitive īn arii regionale si īn economia globala.

Īn plus trebuie retinut si contextualizarea sociala a procesului economic iar īn planul politicii unui guvern se īmpletesc aspecte economice, sociale si politice Prin urmare, notiunea de competitivitate poate fi aplicata nu mai firmelor unde ea se creeaza si manifesta direct, ci si sistemelor economice nationale, chiar si a celor care alcatuiesc Uniunea Europeana, desi agenda publica nationala ramāne relevanta īn explicarea performantei unei economii nationale.

Cresterea competitivitatii este un proces ce implica parcurgerea a mai multor faze:
- economia bazata pe factori, īn care avantajul competitiv este reprezentat de costul redus al factorilor de productie iar tehnologia este asimilata prin importuri si investitii straine directe. Īn aceasta situatie, firmele au un rol redus īn realizarea valorii adaugate si se bazeaza pe forta de munca ieftina;

- economia bazata pe investitii, īn care avantajul competitiv consta īn capacitatea de a produce bunuri si servicii de calitate, prin metode eficiente, dar si cu salarii mai reduse, iar tehnologia este asimilata prin licente, joint ventures, investitii straine si creatie proprie.
- economia bazata pe inovare, īn care avantajul competitiv consta īn crearea de bunuri si servicii inovative pe plan international. Īn aceasta faza strategiile competitive ale firmelor sunt globale, iar diamantul national este competitiv īn toate domeniile.


Informatizarea farmaciilor - un avantaj competitiv puternic
Lanturile de farmacii care au īnceput sa apara īn Romānia pe la jumatatea anilor '90 au cāstigat treptat teren īn fata farmaciilor traditionale prin realizarea de investitii importante īn sensul informatizarii acestora.

Implementarea unui sistem informatic integrat īntr-un lant de farmacii ofera un avantaj competitiv puternic pentru acestea, beneficiile sunt majore si se reflecta pe mai multe planuri. Pe lānga facilitarea procesului managerial prin suportul decizional pe care īl asigura, solutia IT implementata contribuie foarte mult si la imaginea companiei īn fata clientilor, datorita posibilitatii de deservire prompta.

Comparativ cu farmaciile cu circuit deschis, unitatile sanitare sunt informatizate īn proportie scazuta, din acest motiv o serie de firme producatoare de software sunt din ce īn ce mai interesate de aceasta piata. Platforma integrata Hipocrate, destinata managementului activitatii medicale, este una dintre solutiile care ar putea reduce la minimum birocratia, eficientizānd astfel actul medical.

Implementarea sistemului Hipocrate Diabet la Constanta - cel mai reprezentativ exemplu de management al stocurilor de medicamente
" Platforma Hipocrate a fost implementata cu succes īn diverse unitati sanitare, īnsa poate cea mai mare realizare a noastra este implementarea sistemului expert Hipocrate Diabet, derivat din sistemul informatic Hipocrate, īn judetul Constanta.

Am avut oportunitatea sa demonstram abilitatile de a integra si adapta platforma Hipocrate īn conditii cu totul noi ", a declarat Bogdan Savu, director executiv RSC.Programul Hipocrate Diabet a fost implementat īn centrele de profil din judetul Constanta īn conditiile unei crize a sistemului medical.

Principalele coordonate ale acestei situatii au fost: lipsa medicamentelor, costurile ridicate ale acestora, corelate cu consumurile foarte mari si, nu īn ultimul rānd, cozile interminabile de la ghiseele farmaciilor autorizate. Īn toamna anului 2005, compania RSC a primit o cerere de a informatiza Programul National de Diabet īn judetul Constanta, cu scopul de a oferi date utile īn vederea reglarii necesarului de finantare pentru acest program.

" Īn urma unei analize aprofundate, realizata cu sprijinul medicilor din Centrul de Diabet Constanta, am ajuns la concluzia ca programul este mult mai amplu - punctul nevralgic al acestui program era tocmai predictibilitatea si repetitivitatea. Acest caracter repetitiv facea ca orice problema minora īntr-o anumita perioada sa se amplifice exponential īn perioadele urmatoare, daca ar fi ramas nerezolvata ", declara directorul executiv RSC.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.