Cum ne comportam

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Liceu

Daca alegem spre exemplificare tablourile lui Friedrich, unde in centrul de semnificatii se afla elementul acvatic-feminin - Lumina de luna pe mare sau cel al pamantului-funerar - Apusul, identificam imediat temele predilect romantice. Reveria melancolica, cufundarea intr-o interioritate semiconstienta, alinarea privirii pe intinderi fara finalitate, o abatere a gandului de la pendularea sa fireas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cum ne comportam

Daca alegem spre exemplificare tablourile lui Friedrich, unde in centrul de semnificatii se afla elementul acvatic-feminin - Lumina de luna pe mare sau cel al pamantului-funerar - Apusul, identificam imediat temele predilect romantice. Reveria melancolica, cufundarea intr-o interioritate semiconstienta, alinarea privirii pe intinderi fara finalitate, o abatere a gandului de la pendularea sa fireasca intre limitele realitatii, intrarea (alunecarea) sub imperiul visului - iata obsesii ale romanticilor perfect ilustrate de imaginile lui Friedrich.

In Apusul, subintitulat Frati, cele doua siluete aflate in trista contemplatie a peisajului ce se intinde nemarginit in fata lor, in identitatea lor de contururi aproape spectrale, sunt indicii ale unei intimitati cu moartea, sugerata de altfel de momentul crepusculului, al intalnirii regimului diurn cu cel nocturn, moment supus confuziei si dezorientarii ce inoculeaza fiintei un vag sentiment de teama, de panica nedeslusita ca in preajma oricarei schimbari ce presupune un mister al naturii.

Lumina difuza, dispusa treptat, se stinge in centrul tabloului ca pentru a chema privirea spre ea, a o centra pe acest eveniment care rupe ordinea lumii, pentru ca, in conceptie romantica, aceasta este esenta, iar omul devine un simplu spectator, care nu certifica, nu autentifica nimic prin prezenta sa, e doar un privitor implicat, martor al unui fapt exceptional al carui inteles adanc i se refuza. Nemarginirea, netulburata de nimic, nu are nimic amenintator sau abscons, se infatiseaza privirii ca o chemare magnetica, fascinanta si subtila prin insasi neclaritatea ei, nici un pericol totusi nu pare a fi camuflat de linistea inspaimantatoare din acest tablou.

Cei doi, asemeni unor Caron ai departarilor, privesc miracolul implacabil ce se petrece inaintea lor cu impacare si fara teama, pentru ca romanticii nu se tem de moarte, ci o invoca, se identifica Noptii eterne si nu o transforma in tabu, ci o populeaza cu fapte familiare lor. In celalalt tablou lipseste dispunerea terasata, etajata, din Apusul (parca insasi articularea titlului deconspira exceptionalitatea intamplarii surprinse in el), aici planurile aluneca unul din celalalt, creeaza lumi posibil concentrice, care se continua una pe cealalta, ca lumea visului lui Heinrich.

Si aici cei trei spectatori sunt dispusi pe o movila, vad practic de la inaltime desfasurarea naturala din fata lor, semn al orgoliului romantic, dar si al obsesiei pentru dispunerile treptate de planuri. Lumina lunii nu mai constituie centrul tabloului, privirea e atrasa inevitabil de grupul celor care contempla marea pe care plutesc doua corabii cu siluete fantomatice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.